Pejo 25 jaar cartoonist; Jubileumexposities in Gieten

KUNST EN CULTUUR, 20060413 -- Cartoonist PEJO viert dit jaar zijn 25 jarig jubileum met een overzichtstentoonstelling. Er is veel origineel tekenwerk te zien. In de centrale hal van het gemeentehuis van Aa en Hunze zijn de cartoons te zien die betrekking hebben op de (lokale) politiek en het (regionale) nieuws. In de Openbare Bibliotheek van Gieten ( aan de overzijde van het Gemeentehuis) een meer algemeen overzicht van het (cartoon) werk van Pejo.


Pejo (Peter J. de Vries, Gieten 1965) begon met het maken van Cartoons toen hij op vijftien jarige leeftijd een tijdje in het ziekhuis lag. Met die cartoons is hij naar de hoofdredacteur van het "Drentsch Weekblad" gestapt die besloot vanaf dat moment de cartoon wekelijks te publiceren. 1280 cartoons later verschijnen ze nog steeds iedere week huis-aan-huis in de krant, inmiddels "De Schakel". Naast de cartoon kwam er de strip "Kornelis Klinkhamer" die meer dan zeven jaar in o.a. de "Ommelander Courant" verscheen.
In het jongerenblad Expreszo verscheen een strip van Pejo onder de naam "Thumbs". Deze wezentjes (duimpjes) zijn ontstaan toen Pejo naar de muis van zijn hand keek en daar een 'mannetje' in zag. Ook de Huis-aan-huis bladen van de Hazewinkelpers hebben jarenlang Thumbs-cartoons geplaatst. Tijdens en na een langdurig verblijf van Pejo in Canada verschenen de cartoons ook in de "Lumby Review".
Ook in opdracht van met name reklame-bureau's heeft Pejo vele cartoons en strips gemaakt. Onder andere voor Autofabrikant Rover en Verzekeringsmaatschappij PWZ Achema in Purmerend. Tussendoor studeerde hij af aan de 'Constantijn Huygens' Kunstacademie in Kampen in 1990.
Pejo woont en werkt nu in Amsterdam.

Pejo publiceert voornamelijk in de bladen van Noordpers en de Hazewinkel pers. Maar sporadisch ook elders in het land. Onlangs nog deed hij mee aan de cartoonrally in het Jeugdblad Peper in Eindhoven.




Pejo Cartoons