Politie Gelderland-Midden

Controle Hommelsepoort om overlast verder terug te dringen
Publicatiedatum: 20-4-2006 23:06:56

Arnhem de politie heeft donderdagmiddag en avond samen met verschillende andere diensten voor de vierde keer een grote controle gehouden in de omgeving van de Hommelse Poort. Tussen 15.30 uur en 22.30 uur gingen de diensten de buurt in om passanten, bewoners en ondernemers te controleren. Met als doel de overlast in het gebied nog verder terug te dringen. Er zijn diverse personen gewaarschuwd en ook zijn bekeuringen uitgeschreven. Elf personen werden aangehouden, vijf voor een openstaand vonnis, vijf door de vreemdelingenpolitie en één persoon voor belediging.

De eerste controle in deze vorm werd gehouden in augustus 2004 naar aanleiding van veel overlastklachten uit de buurt en het feit dat veel bewoners zich onveilig voelden. Inmiddels is de overlast zichtbaar afgenomen en is ook het aantal klachten die de politie bereikt gedaald.

Het Verkeershandhavingsteam van de politie heeft 69 brom- en snorfietsen gecontroleerd op de rollerbank: 25 hadden te veel vermogen. De bestuurders ontvingen om die reden een proces-verbaal. Daarnaast zijn 35 verbalen uitgedeeld aan automobilisten, voor bijvoorbeeld het niet dragen van de gordel, niet handsfree bellen of het niet voor handen hebben van het rijbewijs. s Avonds werden bij een alcoholcontrole 425 passanten onderworpen aan een blaastest, geen van hen had te veel gedronken.

De arbeidsinspectie heeft twee ondernemers proces-verbaal aangezegd vanwege de inzet van illegale arbeiders. Met als doel om oneerlijke concurrentie door illegale arbeid (arbeidsmarktfraude) te voorkomen.

De vreemdelingenpolitie heeft vijf aanhoudingen verricht. Van deze personen wordt hun identiteit onderzocht.

Daarnaast heeft de afdeling Bijzondere Wetten van de politie op basis van de drank- en horecawet een aantal horecaondernemers bekeurd. Twee keer omdat de ondernemer geen exploitatievergunning had, één keer omdat er onterecht sterke drank werd verkocht, één keer omdat er geen beheerder in de zaak aanwezig was, één keer en tien keer omdat de ondernemers geen afvalcontract hadden.

De Voedsel en Waren Autoriteit heeft zeven keer schriftelijk gewaarschuwd en één keer proces-verbaal opgemaakt. Hierbij ging het om slechte hygiëne in de zaak en verkeerde temperatuur voor het bewaren van levensmiddelen.

Verder zijn de medewerkers van Bouw- en woningtoezicht van de gemeente Arnhem een onderzoek gestart naar een vijftal panden. Het was bij de gemeente niet bekend dat er in deze panden kamers verhuurd worden.

De Sociale Recherche van de gemeente Arnhem heeft zes uitkeringen geblokkeerd, omdat de betreffende personen niet woonachtig waren op het opgegeven adres. Verder hebben zij een tweetal zaken in onderzoek.

Ook de coffeeshops in het gebied zijn bezocht door de afdeling Verdovende Middelen van de politie voor een controle op de naleving van de regelgeving. Hierbij zijn geen overtredingen geconstateerd.

Tenslotte zijn gedurende de controle zes personen aangehouden. Vijf van hen stonden gesignaleerd voor nog openstaande vonnissen. Een persoon werd aangehouden voor het beledigen van een ambtenaar in functie. Dit zestal is ingesloten in het politiebureau aan de Beekstraat.

Om de situatie rondom de Hommelsepoort waar mogelijk nog te verbeteren of te stabiliseren worden naast het normale toezicht regelmatig controles gehouden. Aan deze controle hebben de volgende diensten meegewerkt: Voedsel- en Warenautoriteit, Arbeidsinspectie, Belastingdienst, Bouw- en Woningtoezicht, Sociale Recherche, Koninklijke Marechaussee en van de politie: afdeling Bijzondere Wetten, de Vreemdelingendienst, afdleing Verdovende Middelen, het Verkeershandhavingsteam, Verkeersongevallendienst en de unit Noord.

voor nadere informatie:
politie Gelderland-Midden
Communicatie Arnhem Veluwezoom
Marije Wisselink
06-224 95 228

---