Gemeente Roermond

Roermond pakt overbewoning aan

Wonen Zuid, Woningstichting Roermond, Wonen Roer & Maas en de gemeente Roermond ondertekenden vrijdag 21 april het convenant overbewoning en onrechtmatige bewoning. De samenwerking heeft als doel onveilige woonsituaties en overlast te voorkomen.

Aanleiding
Overbewoning en onrechtmatige bewoning komen in Roermond regelmatig voor. Overbewoning (teveel mensen in één woning) of onrechtmatige bewoning (onderverhuur zonder toestemming van de verhuurder) kan overlast veroorzaken. Dit kan leiden tot onveilige woonsituaties (brandveiligheid) en het achteruitgaan van de leefbaarheid van de buurt.

Afspraken
De gemeente Roermond en woningcorporaties hebben afgesproken dat voor ieder verzoek tot inwoning (een nieuwe bewoner) bij één van hun woningen, vooraf toestemming moet worden verleend door de woningcorporatie. Indien de woning niet geschikt is voor inwoning, weigeren de woningcorporaties toestemming tot inwoning. Het verlof tot inwoning wordt ook geweigerd wanneer degene die wil gaan inwonen een huurachterstand heeft. Dit om te voorkomen dat de problemen zich alsmaar opstapelen.

Werkwijze
Wanneer de toestemming niet wordt verleend, vindt adrescontrole door onder andere de stadswacht plaats. Blijkt betrokkene op het opgegeven adres te verblijven zonder toestemming, krijgt betrokkene een besluit toegestuurd dat er geen gevolg wordt gegeven aan de adresaangifte. Daarnaast spreekt de betreffende woningcorporatie de huurder van het pand aan op zijn huurvoorwaarden.

Vanaf 1 januari 2006 wordt deze werkwijze toegepast op alle huurwoningen van de woningcorporaties Wonen Zuid, Woningstichting Roermond en Wonen Roer & Maas.