De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA22XA

Ons kenmerk SV/V&V/06/34902 Datum 21 april 2006

Onderwerp Invulling motie Noorman-den Uyl/Van Oerle-van der
Horst inzake proportie controle op het voeren van een
gezamenlijke huishouding

Tijdens het algemeen overleg van 16 maart jl. heb ik toegezegd de door mevrouw Noorman- den Uyl ingebrachte casus over het voeren van een gezamenlijke huishouding te bestuderen. Hierbij informeer ik u over de uitkomst van deze beoordeling.

Na lezing kom ik tot de conclusie dat deze casus niet ziet op het voeren van een gezamenlijke huishouding, maar om beantwoording van de vraag of betrokkene duurzaam gescheiden leeft van zijn geregistreerde partner.
In de AOW wordt een gezamenlijke huishouding aanwezig geacht als betrokkenen met elkaar zijn gehuwd of als elkaars partner zijn geregistreerd. Gehuwden en als partner geregistreerden kunnen echter in de AOW als ongehuwd worden aangemerkt als zij duurzaam gescheiden van elkaar leven. Het begrip duurzaam gescheiden leven ziet op een feitelijke situatie en is nader uitgewerkt in rechterlijke uitspraken.
In deze casus heeft de beroepsrechter in hoogste instantie het beroep van betrokkene onge- grond verklaard, omdat uit de feiten en omstandigheden van het individuele geval niet ondubbelzinnig is gebleken dat betrokkene duurzaam gescheiden leeft van zijn geregistreerde partner.

De Staatssecretaris van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(H.A.L. van Hoof)