Gemeente Hengelo

Samenwerking tegen trauma's bij vluchtelingen is een succes

Met gebak en bloemen is donderdag 20 april het project Maatschappelijke Integratie Oorlogsslachtoffers afgesloten. Maar de bijeenkomst in het stadhuis had niet alleen een feestelijk tintje. Er werd ook uitgebreid stilgestaan bij de verschrikkingen die vluchtelingen vaak mee moeten maken, voordat ze besluiten naar een ander land te vluchten.

'Werk geeft zin in leven'

De drie vluchtelingen Gholami, Adnan en Marie-Jean leggen in het stadhuis uit wat zij aan het project Maatschappelijke Integratie Oorlogsslachtoffers hebben gehad. Het project is drie jaar geleden begonnen in Hengelo en is erop gericht dat vluchtelingen hun trauma's overwinnen en werk vinden. Met hulp van de gemeente, Mediant en het Steunpunt Minderheden Overijssel probeert de vluchteling om te gaan met de problemen die hij of zij tegenkomt bij het vinden van werk. Veel vluchtelingen vinden dat moeilijk, omdat ze teveel hebben meegemaakt om normaal te kunnen functioneren. Toch is werk vinden heel belangrijk, zegt Gerard Kemna van Mediant: 'Werk geeft zin in het leven. Door groepsgesprekken, activiteiten, cursussen en uitleg over de stad en Nederland geef je mensen rust en een uitlaatklep. Als mensen minder door hun trauma belemmerd worden, dan vinden ze sneller een baan en zijn ze gelukkiger.'

Bloederige beelden

De Iraniër Gholami is erg tevreden over het project Maatschappelijke Integratie Oorlogsslachtoffers. In het fundamentalistische regime van Iran maakte hij de meest vreselijke dingen mee. De hele dag wordt hij geconfronteerd met bloederige beelden, maar hij geeft de moed niet op. In gebroken Nederlands vertelt hij dat hij erg blij is met zijn baan in een keuken en dat hij veel minder klachten heeft door de behandeling van Mediant en de hulp van de gemeente en het Steunpunt Minderheden Overijssel. 'Ik heb weer een doel en ben bezig met de toekomst'.