Ingezonden persbericht


Samenwerking alloch- en autochtonen in de bouw zeker niet probleemloos

"Er zijn geen problemen in de bouw wat betreft de samenwerking tussen allochtonen en autochtonen" was de stelling die ruim 600 directeuren in de bouw (gelijkmatig verdeeld over de zes belangrijkste marktpartijen) voorgelegd kregen. De samenwerking verloopt duidelijk niet probleemloos en met name de hoofdaannemers zien ruimte voor verbetering. Maar liefst 44% (aannemers B&U) tot 48% (aannemers GWW) geeft namelijk aan het niet eens te zijn met de voorgelegde stelling.

In de afbouw wordt anders over die samenwerking geoordeeld; daar geeft bijna eenderde (31%) van de schilders, stukadoors en tegelzetters aan geen problemen te signaleren in de samenwerking tussen allochtonen en autochtonen. De afbouw is daarmee de meest positief gestemde marktpartij ten aanzien van dit thema.

©2006 USP MARKETING CONSULTANCY

Een mogelijke verklaring voor het feit dat problemen in de samenwerking tussen allochtone en autochtone medewerkers met name worden gesignaleerd door hoofdaannemers, kan gelegen zijn in het feit dat deze marktpartij de meeste medewerkers per bedrijf aan het werk heeft en er derhalve sowieso meer samengewerkt moet worden.

Elk antwoord roept echter nieuwe vragen op. Zo ook in dit geval, want heeft het probleem een dergelijke omvang dat er inderdaad sprake is van een problematische samenwerking? En waarin uit het mogelijke probleem zich dan precies?

Er is dus enige terughoudendheid geboden in het trekken van conclusies over de samenwerking tussen allochtonen en autochtonen op basis van deze gegevens. Wèl is het resultaat van dien aard dat meer aandacht aan het thema besteed zou mogen worden om inzicht te krijgen in de aanvullende vragen.

drs. Rick van den Bos
De auteur is verbonden aan USP Marketing Consultancy. USP Marketing Consultancy voert als onderzoeks- en marketingadviesbureau continu marktonderzoek uit voor onder andere toeleveranciers, brancheorganisaties en uitgevers binnen de bouw. USP heeft vorig jaar ook www.bouwpanel.nl opgezet. Hierbij zijn nu al ruim 10.000 organisaties uit de ontwerpende en uitvoerende (af)bouw en installatie aangesloten. Wanneer u meer informatie wenst over de activiteiten van USP of de mogelijkheden binnen het Bouwpanel kunt u bellen naar tel: 010-2066900.