Socialistische Partij

Kabinet laat omwonenden Schiphol barsten

21-04-2006 * "Staatssecretaris Schultz loopt als een mak hondje achter Schiphol-directeur Cerfontaine aan, alles moet wijken voor de expansiedrift van de luchthaven." Dit concludeert SP-Kamerlid Arda Gerkens aan de hand van het besluit van het kabinet om de almaar groeiende overlast van Schiphol niet aan banden te leggen. "Het is een totaal onverantwoord besluit, Schultz laat de omwonenden barsten."

Arda Gerkens Gerkens: "Van de zogenaamde dubbeldoelstelling 'meer vluchten en minder geluid' bij de in gebruik name van de Polderbaan werd alleen de eerste ambitie gehaald. Blijkbaar vindt Schultz dat geen enkel probleem, want ze doet niets om de omwonenden alsnog te helpen om van geluidsoverlast af te komen."

De afgelopen jaren zijn er veel onderzoeken gedaan die aantoonden dat er veel mogelijkheden zijn om de geluidsoverlast in de omgeving van Schiphol beter te meten. Vooral het zogenaamde buitengebied kent nu helemaal geen bescherming, maar ondervindt wel hinder. De weigering van de regering om dit buitengebied ook te gaan beschermen tegen geluidsoverlast noemt Gerkens onverantwoord. "De regering verwacht dat de luchtvaartsector vrijwillig minder geluid gaat produceren in het buitengebied, maar daar heeft de sector helemaal geen belang bij. Zolang de regering de overlast niet gaat meten en bestrijden, zal die overlast alleen maar toenemen."

De SP pleit al jaren voor het beter benutten van de luchthaven, vooral door overstapvluchten te weren. "Verdere groei is echt niet noodzakelijk om ons op onze vakantiebestemming te brengen en de economie draaiende te houden. We moeten af van de strijd om Schiphol als de grootste overstapluchthaven van Europa. Overstappers leveren te weinig op, behalve overlast."