Interprovinciaal Overleg (IPO)

Geen effectafstanden op provinciale risicokaart

vrijdag 21 april 2006

Behandeling in Tweede Kamer van het voorstel tot wijziging van artikel 6a van de WRZO.

Het voorstel tot wijziging van artikel 6a van de WRZO in de Tweede Kamer bleek, tegen de verwachting in, geen hamerstuk. In de behandeling op 20 april maakten CDA en VVD zich zorgen of de voorgestelde beperking van de risicokaarten wel ver genoeg ging. Het tonen van inrichtingen met gevaarlijke stoffen, gasstations, olie-opslag vormt immers ook een risico. Ook de openbaarheid van bijvoorbeeld veiligheidsrapportages die anoniem door burgers konden worden ingezien, was een punt voor Van Bochove en Van Schijndel. De laatste opperde zelfs om internationale verdragen die verplichten tot actieve openbaarmaking van milieu-informatie zoals het verdrag van Aarhus, dan maar op te zeggen. De PvdA belichtte de andere kant en vroeg de minister hoe hij de vrees wilde wegnemen, zoals ook door het IPO verwoord, dat de risicokaarten steeds verder worden uitgehold.

Remkes herhaalde voor een groot deel de argumenten die het IPO heeft ingebracht tégen het wetsvoorstel. Hij herinnerde de Kamer nog eens aan de aanleiding voor de risicokaart. Wees erop dat voor kwaadwillenden het ook zonder risicokaart goed mogelijk is om aan dit soort gegevens te komen. Hij benadrukte dat terroristische aanslagen tot nu toe niets van doen hadden met de gegevens die op de risicokaart worden getoond en wees op de verplichtingen tot openbaarheid.

De minister was stellig in zijn uitspraak niet van plan te zijn om verder te gaan in de inperking van de risicokaart: met het wetsvoorstel is een goede balans bereikt tussen openbaar en security. Het weglaten van gegevens over gevaarlijke stoffen zou grote afbreuk doen aan de risicokaart.

Van Bochove diende een motie in waarin hij de regering verzocht te inventariseren wanneer en hoe de toegankelijkheid van overheidsinformatie in het belang van de openbare veiligheid kan worden beperkt en de Kamer daarover voor het zomerreces voorstellen te doen. Remkes toonde zich in reactie bereid te kijken naar de balans tussen openbaarheid en veiligheid, daarin ook de kwestie mee te nemen dat er nu geen inzicht is in de personen die gevoelige veiligheidsinformatie op gemeentehuizen inzien, juridische beletselen van internationale verdragen daarbij betrekken en de kamer nog dit jaar daarover te informeren. De stemming is volgende week.

Meer informatie bij Thérèse Stam
Telefoonnummer (070) 888 1247
E-mail: tstam@ipo.nl