Mozart in Utrecht

Klein OperaKoor Wilhelminapark voert onbekende Opera uit

UTRECHT, 20060112 -- Het Klein OperaKoor Wilhelminapark (KOW)o.l.v. Roel Vogel zingt op 21 en 22 april 2006 een onbekende opera van Mozart . "Thamos, König in Ägypten" is te zien in de Blauwe Zaal van de Stadsschouwburg te Utrecht in een regie van Peter Jonckheer


2006 is het 250ste geboortejaar van W.A.Mozart. Op 21 april 1766 was de toen 10-jarige Mozart in Utrecht om een concert te geven tijdens een groot tournee.
Het is met gepaste trots dat het Klein OperaKoor Wilhelminapark een optreden aankondigt op 21 en 22 april 2006 van 'Thamos', een korte opera van Mozart.
Hij schreef deze opera op 17-jarige leeftijd, en het wordt wel gezien als een opzet naar zijn latere werk 'Die Zauberflöte'. Thamos is een Egyptisch koningsdrama, en werd geschreven in opdracht van een vrijmetselaarsloge. Thamos is een verhaal waarin list en bedrog, ontvoering en moord een grote bedreiging zijn voor de troonsopvolging, maar waarin liefde en gerechtigheid uiteindelijk zegevieren.
Deze opera wordt weinig uitgevoerd en dan vrijwel steeds concertante.

Het KOW zal Thamos als volledige opera in een combinatie van koor, vier solisten en drie balletdansers uitvoeren. Dirigent is Roel Vogel. De regie is in handen van Peter Jonckheer, die eerdere producties van het koor met fantasie en inlevingsvermogen op het toneel heeft gezet. In deze uitvoering geeft hij de in Thamos aanwezige vrijmetselaars-symboliek vorm in het samenspel tussen solisten en dansers en laat deze symboliek ook terugkomen in decor en kostuums.

Het KOW is opgericht in 1999 door buurtbewoners van Utrecht Oost. Eerdere producties zijn "The pirates of Penzance" en "Patience", beide van Gilbert en Sullivan, en "De schone Helena" van Offenbach, allen uitgevoerd in de Utrechtse Stadsschouwburg.

De première van "Thamos" is op 21 april 's avonds; op 22 april volgen een matinee en een avondvoorstelling, steeds in de Blauwe Zaal van de Stadsschouwburg te Utrecht.

Inlichtingen: zie www.kleinoperakoor.nl 030-2302023