Mozart in utrecht

Opera Thamos in bijzondere enscenering

UTRECHT, 20060406 -- Het Klein Operakoor Wilhelminapark (KOW) zingt op 21 en 22 april 2006 de onbekende opera van Mozart: "Thamos, König in Ägypten" in de Blauwe Zaal van de Utrechtse Stadsschouwburg.


In 2006 is het 250 jaar geleden dat W.A.Mozart werd geboren. Op 21 april 1766 was de toen 10-jarige Mozart in Utrecht om een concert te geven tijdens een groot tournee. Het is dan ook met gepaste trots dat het Klein Operakoor Wilhelminapark een optreden aankondigt op 21 en 22 april 2006 van 'Thamos', een korte opera van Mozart.
Hij schreef deze opera op 17-jarige leeftijd, en het wordt wel gezien als een opzet naar zijn latere werk 'Die Zauberflöte'. Thamos is een Egyptisch koningsdrama, waarin list en bedrog, ontvoering en moord een grote bedreiging zijn voor de troonsopvolging, maar waarin liefde en gerechtigheid uiteindelijk zegevieren.
Deze opera wordt weinig uitgevoerd, en dan altijd concertante. Het KOW zal Thamos uitvoeren onder regie van Peter Jonckheer, die eerdere producties met veel fantasie en inlevingsvermogen op het toneel heeft gezet. Ook nu weer heeft hij bijzondere ideeën over de vormgeving. Zo zal hij de in Thamos reeds aanwezige Vrijmetselarij symbolen accentueren, en deze symbolen ook laten terugkomen in het decor en de kostuums. Drie van de personages worden uitgebeeld door dansers.

Dirigent: Roel Vogel
Regie: Peter Jonckheer

Solisten:
Anke van der Kooij sopraan
Olga Werner alt
Albert Edelman tenor
Evert Jan Nagtegaal bariton

Orkest: Begeleidings-Consortium o.l.v. Hans Janssen

Choreografie en instuderen ballet:
Raquel de la Fuente

Dansers:
Kristel van Meer, Divino Francisco en Rob van de Geijn

De drie voorstellingen zijn inmiddels uitverkocht

Het Klein Operakoor Wilhelminapark is opgericht in 1999 door buurtbewoners van Utrecht Oost. Eerdere producties zijn 'The pirates of Penzance' en "Patience', beide van Gilbert en Sullivan, en "De schone Helena' van Offenbach, allen uitgevoerd in de Utrechtse schouwburg. Sinds maart 2005 is Roel Vogel de dirigent.
De volgende grote productie van het KOW wordt de opera 'Candide' van Leonard Bernstein (bekend van de 'West Side Story'), op 2 en 3 maart 2007 in de grote zaal van de Stadsschouwburg te Utrecht.