Lonny Gerungan is op zoek naar de lekkerste nasi goreng

Santi bv

http://www.lonnys.info

Wie maakt de lekkerste nasi goreng van Nederland? Lonny Gerungan vormt de spil van de jury die dit op zondag 23 april a.s. in Den Haag bekend zal maken. De televisiekok is samen met schrijfster Yvonne Keuls en auteur/verhalenverteller Coen Pronk uitgenodigd door de Haagse boekhandel Van Stockum om te bepalen wie er in ons land de smakelijkste nasi goreng bereidt.

Boekhandel Van Stockum, landelijk bekend vanwege haar uitgebreide afdeling Indische en Indonesische boeken, haakt met de nasi goreng-wedstrijd in op het grote succes van het boek 'De Authentiek Indische Keuken' van Lonny Gerungan, dat deze week een derde druk beleeft. Volgens Peter van Andel, direkteur van Van Stockum Boekverkopers, heeft dit boek de Indische keuken een nieuwe impuls gegeven en lijkt er wat Indisch koken betreft zelfs een hype te ontstaan. 'Het boek van Lonny Gerungan kwam verleden jaar zomer uit en is bepaald niet een van de goedkoopste kookboeken in onze winkel. Desondanks is het al maanden een van onze best verkochte kookboeken. De interesse voor de Indische keuken blijkt bij het Nederlandse publiek blijkt enorm groot te zijn en het leek ons leuk om hierop met een nasi goreng-wedstrijd in te haken. Als deze wedstrijd een succes wordt willen we er ook een jaarlijkse terugkerend evenement van maken,'aldus de direkteur. Lonny Gerungan reageerde enthousiast op het idee van de Haagse boekhandel. 'Nasi goreng is een van de meest bekende gerechten uit de Indische en Indonesische keuken. Iedereen kent het, ook al eet je het hier in Nederland niet elke dag. Het leuke van nasi goreng is bovendien dat iedereen zich op dit gerecht creatief kan uitleven. Nasi goreng kent namelijk geen vaste receptuur. In het vroegere Indie en vandaag de dag ook in Indonesiëe wordt nasi goreng bereid met rijst en de restjes of kliekjes van de vorige dag. Alles wat er aan groenten en vlees is overgebleven wordt met de rijst gebakken. In veel Aziatische landen wordt nasi goreng als ontbijtgerecht gegeten,' aldus Lonny Gerungan, die erg benieuwd is wat er op zondag 23 april a.s. op hem af zal komen. 'Een goede nasi goreng moet wat mij betreft kruidig zijn. De kruiden en specerijen die erin verwerkt zijn moeten met elkaar in balans zijn en ik moet ze wat smaak betreft nog kunnen onderscheiden. Ik weet dat er heel veel Indische Nederlanders zijn die bij de bereiding een eigen familierecept, vaak al vele jaren oud, hanteren waardoor de uitslag van de nasi goreng wedstrijd wel eens heel erg verrassend zou kunnen zijn. Maar ik zeg er ook bij dat de uitslag van de jury natuurlijk een kwestie van smaak is. Zelf ben ik gek op de nasi goreng die mijn moeder altijd maakte en ik denk dat veel mensen dat wel zullen herkennen.'

De wedstrijd 'de lekkerste nasi goreng van Nederland' wordt op zondag 23 april a.s. vanaf 14.00 uur gehouden bij Boekhandel Van Stockum, Herengracht 60, 2511 EJ Den Haag. Voorafgaand aan de wedstrijd geeft Lonny Gerungan enkele kookdemonstraties.