Ingezonden persbericht


VERKIEZING ROSÉ VAN HET JAAR 2006

Persbericht:

VERKIEZING ROSÉ VAN HET JAAR 2006

Tientallen jaren maakte de traditionele verkiezing van de "Rosé van het Jaar" vast onderdeel uit van het Proefschrift Wijnconcours. In 2006 staat voor het tweede opeenvolgende jaar de verkiezing van Rosé van het Jaar geheel op eigen benen. De bekendmaking van de winnaars vindt plaats op zondag 23 april tijdens het zesde Nederlands Wine & Food Festival in de St. Olofskapel van het NH Barbizon Palace in Amsterdam.

Verkoopstijging van 35%
Recentelijk onderzoek voor het Productschap Wijn heeft aangetoond dat de verkoop van rosé in 2005 met 35% is gestegen. Het aandeel van rosé in de "stille wijnplas" (rood, rosé, wit) is nu 12,3%. Waar eerst rosé het imago had van alleen Frans, Portugees, goedkoop en zoetig, wordt assortiment nu steeds breder en biedt meer breedte en kwaliteit. Anno 2006 verkopen vrijwel alle wijnproducerende landen ter wereld rosé.

Diverse stijlen: diverse prijscategorieën

De smaakstijlen lopen uiteen van zoet, licht en toegankelijk tot droog, kruidig en gevuld. Een eenduidige omschrijving van rosé valt nauwelijks nog te geven. Terwijl door sommigen rosé benadert wordt als frisse rode wijn, doen andere eerder denken aan een complexe witte wijn. De indeling van de prijscategorieën is gebaseerd op de winkelprijs per fles. Er zijn zes categorieën waaruit telkens een winnaar uit de bus komt, te weten:

Categorieën (winkelprijs per fles in Euro):
A) t/m 5
B) 5,01 - 7,50
C) 7,51 - 10
D) 10,01 - 15
E) 15,01 - 20
F) 20,01 - 30

Blindproeven

Een onafhankelijk panel proeft (blind) onder leiding van voorzitter Jan van Lissum en selecteert uit alle inzendingen de finalewijnen per categorie. De vakjury waarin o.a. diverse wijnjournalisten en sommeliers zitting nemen, beoordelen de finalewijnen en kiezen uiteindelijk per categorie de Rosé van het Jaar én de "overall" winnaar van 2006.

Inzenden/deelname


Deelname aan de verkiezing Rosé van het Jaar 2006 staat open voor iedere importeur, groothandel, slijter, wijnspeciaalzaak, delicatessenwinkel en (buurt)supers in Nederland. De enige voorwaarde is dat de ingezonden roséwijn ruim voorradig en leverbaar is en voor vrijdag 31 maart 2006 bij de organisatie binnen moeten zijn. Uitgebreide informatie omtrent deelname, inzenden en het reglement kunt u vinden op www.thewinesite.nl. Uiterste inzenddatum is vrijdag 31 maart 2006.

Proeven genomineerden en winnende rosé wijnen

Het voorjaar en de zomermaanden staan voor de deur. Is uw selectie al gemaakt? Welke rosé kiest u als aperitief? Welke rosé is uw favoriet om makkelijk door te drinken op een (zonovergoten) terras, of kies uw rosé als dé ideale maaltijdbegeleider? Genomineerden en winnende Roséwijnen zijn te proeven op zondag 23 april 2006 tijdens het Nederlands Wine & Food Festival in de St. Olofskapel van het NH Barbizon Palace in Amsterdam.

Meer informatie: www.thewinesite.nl

noot redactie/ niet bestemd voor publicatie:

The Wine &amp!
; Food Association is uitgever van het wijnmagazine Proefschrift - Wine & Food Professional en De ProefKrant. Daarnaast is de organisatie verantwoordelijk voor de productie van Wine Professional, de meest toonaangevende vakbeurs op het gebied van kwaliteitswijnen & fine food in de Benelux. Tevens organiseert The Wine & Food Association diverse toonaangevende competities, (regionale) evenementen, proeverijen en bijeenkomsten, al dan niet in samenwerking met buitenlandse producenten of in opdracht/ uitnodiging van het (inter)nationale bedrijfsleven.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met The Wine & Food Association, Carsten Klint G: 06 - 52 42 11 30 / T: 020-625.12.98 / E: info@thewinesite.nl / Oude Schans 11 - 1011 KR AMSTERDAM

----------