Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Meesterklasse speelt gezamenlijk in Sluiskil

Op zondag 23 april speelt de meesterklasse gemeenschappelijk de laatste ronde van de KNSB-competitie 2006. De strijd concentreert zich op de plaatsing voor de play-offs. HSG Hilversum en U-Boat Worx uit Breda zijn al zeker van een plaats. Hotels.nl uit Groningen en SO Rotterdam hebben de beste kansen op plaatsing en hebben aan een gelijkspel tegen respectievelijk Homburg Apeldoorn en Stukkenjagers voldoende om op 13 en 14 mei de play-offs te mogen spelen. LSG uit Leiden heeft nog een theoretische kans maar treft het niet met U-Boat Worx als tegenstander. Post jr/ESGOO zal niet meer echt met kwalificatie rekening houden.

Aan de staart van de meesterklasse is de strijd al gestreden. Het Witte Paard uit Sas van Gent en Stukkenjagers uit Tilburg keren terug naar de eerste klasse. Hun plaatsen worden ingenomen door Zukertort Amstelveen en Utrecht.

Er wordt zondag gespeeld in Congrescentrum 't Meulengat, St. Elizabethlaan 49, Sluiskil, in Zeeuws Vlaanderen. De ronde begint om 12.00 uur. Via de website http://www.hwpsas.tk is het scoreverloop van de wedstrijden te volgen.

---

Stedelijk Gymnasium Leiden wint LSZG toernooi

De schoolschaakwedstrijden om het Nederlands kampioenschap beginnen op 20 mei in Nijmegen, maar er is al een landelijk kampioen bekend. Al jaren organiseert het Landelijk steunpunt voor zelfstandige gymnasia een schaakcompetitie waaraan, de naam zegt het al, alleen zelfstandige gymnasia mee kunnen doen.

Het toernooi wordt gespeeld in regionaal ingedeelde poules, waarna de winnaars via een knock-out formule verder gaan. Het toernooi is zeer populair, want er wordt op schooldagen gespeeld en er kunnen dus de nodige lessen worden verzuimd, zeker als er ver gereisd moet worden. Gespeeld wordt er in zestallen, met een uur bedenktijd per speler per partij.

Afgelopen week stonden in Leiden de halve finales en de finale op het programma. Het Stedelijk Gymnasium Leiden was met twee teams vertegenwoordigd, de andere scholen kwamen uit Groningen: het Praedinius en het Willem Lodewijk Gymnasium. Het Praedinius profiteerde van het wat vage reglement. De beste nummer twee van de poules zou doorgaan naar de knock-out fase. Dat was het Praedinius wel op match-, maar niet op bordpunten. Daarom werd in Den Bosch een beslissingswedstrijd gespeeld, waarin het Praedinius Gymnasium het Beekvliet Gymnasium versloeg, de winnende school van vorig jaar.

Het Stedelijk Gymnasium Leiden was met vier teams vertegenwoordigd, die alle de kwartfinales haalden. In de halve finales werd het tweede team met 5-1 verpletterd door het Praedinius-team, maar het eerste team won wel, zij het een klein beetje geflatteerd, van het Willem Lodewijk Gymnasium.

In de finale ging het redelijk gelijk op: Ruben Slagter en Chiel Nijssen werden tamelijk snel ingeblikt door Yme Gorter en Leonore Braggaar, maar daar stonden overwinningen van Milan Mostertman en Maarten Hemmes op Giel van Rijn en Nick Hortensius tegenover.

In de tijdnoodfase waren de spelers van het Stedelijk iets allerter: Sophie Welling en David Slagter werden verslagen door Lisa Hortensius en Floris van Bokhorst. Biaina Geragousian werd in de laatste wedstrijd niet opgesteld door de Leidenaren. Het team van het Willem Lodewijk Gymnasium had in de strijd om de derde plaats overtuigend met 6-0 van het Stedelijk 2 gewonnen.

---

10 jaar Damesschaak in Deurne

Donderdagavond 20 april organiseerde Schaakvereniging Deurne in wijkcentrum D'n Houtenhoek ter gelegenheid van tien jaar damesschaak een Jubileumschaaktoernooi voor vrouwelijke leden en oud-leden. Het werd een geanimeerde avond waarin gestart werd met een korte opfriscursus van lesgever Ger Dekker, deze werd gevolgd door een aantal probleemstellingen, die opgelost mochten worden, en een 'serieus' schaaktoernooi.

Ruim tien jaar geleden startte Ger Dekker met een veertiental vrouwen uit Deurne en directe omgeving een schaaklesgroep. Er werd les gegeven volgens de methode Brunia/van Wijgerden en ieder behaalde het diploma voor de eerste stap. Een aantal vrouwen was zo enthousiast geworden dat ze ook de volgende stappen wilden behalen. Nu, tien jaar na dato, volgen nog zes dames de lessen voor stap 4. Grote animator van dit groepje is Herma van Ham, die tevens penningmeester is van de plaatselijke schaakvereniging.

Dat twintig procent van de de Deurnse schakers tot het vrouwelijk geslacht behoort is uniek in de schaakwereld. Het ligt ver boven het landelijk gemiddelde. Een gegeven waar de SV Deurne terecht trots op is.

Het schaaktoernooi werd gewonnen door Herma van Ham. Tweede werd Eefje Sneeuw en derde Heléne Vermeulen.

Voor meer informatie over de opzet van het damesschaak kan men terecht bij Ger Dekker, e-mail gw.dekker@planet.nl of Herma van Ham email hermavanham@wanadoo.nl.

---