Ingezonden persbericht

Persbericht

Wim van Gelder (B)

foto's, super 8-projecties&stills en experimentele noise/muziek

Hedendaagse kunst; experimentele muziek
opening: zondag, 23 april 2006, 16.00-20.00 uur
met optredens van: MN (tbc), Kakt-us (tbc), Portable Noise Kremator
open: za + zo, 29 + 30 april en 6 en 7 mei van 14.00-20.00 uur en op afspraak

@ expositieruimte artspice B32 - bourgognestr. 32 - 6221 bz maastricht - www.b32.org - b32expo@gmail.com - 06 42 11 74 79

"Ik kan me niet herinneren dat ik de voorbije 5 jaar een optreden heb bijgewoond zonder fotocamera - Ik heb doorheen de jaren dan ook een flink uit de kluiten gewassen collectie foto's over de Belgische noisescène bij elkaar geschoten", zo Wim van Gelder (°1974, Hoegaarden). Aangename bijkomstigheid van de collectie is dat de hoeveelheid foto's - 80 - de kwaliteit geen afbreuk doet, maar in tegendeel. Trouw aan zijn 50mm-lens en aan het credo van Robert Capa ("If your pictures aren't good enough, you're not close enough") zit Wim Van Gelder de muzikanten letterlijk op de huid om ze tijdens hun werk in close-up te kunnen portretteren. Intense momenten van beweging en geluid worden bevroren en in zwart-wit foto's voorzien met een melancholieke grijslaag. Zij verbeelden een mythisch aandoende landschap van de noise-underground, waarbij de soms excessieve en blootstellende situaties van Wim an Gelders motieven in de beelden met veel esthetiek worden beschermd. Ook het groteske lijkt in zijn eigen omgeving natuurlijk en noodwendig; dat Wim Van Gelder zelf een actief noise-muzikant is draagt bij tot de intense verbondenheid die er tussen de fotograaf en het onderwerp bestaat en die in de foto's tot uitdrukking komt - het is een subtiel spel tussen gelijken in een muziekgenre waarin geen podia, geen drempels bestaan - ieder van hen is eentje voor zich zelf. Een selectie van de 80 beelden omvattende serie is in het origineel formaat van 24x30,5cm te zien, samen met een selectie uit zijn vrij werk.

Wim Van Gelder maakt reeds sinds 1996 deel uit van de experimentele muziekscène, zowel als muzikant en performer (ManGenerated, Norma X'd Out en recente Portable Noise Kremator) als als drijvende kracht achter het RRs.R-label. Al vrij snel is hij de undergrounscène waarin hij zich bewoog gaan vastleggen op foto, en sinds begin 2005 houdt hij een webblog bij, die zich specifiek focust op experimentele muziek. Tijdens de vernissage is een optreden gepland van Portable Noise Kremator en worden een aantal films en filmstill-installaties getoond uit de enorme collectie van gevonden super 8-films die momenteel 150 filmbanden (ofte grosso-modo 3000 minuten) telt, waardoor Van Gelder een beetje tot beheerder van het "Belgo-Etnisch Archief van Feesten en Rituele Reizen" wordt. "Super 8 is een fascinerend medium: het was het eerste film-formaat dat voor de massa verkrijgbaar was, en vanaf midden de jaren zestig tot de jaren tachtig filmden mensen over de hele wereld blij de bijzondere momenten in hun levens in zwart-wit en technicolor: trouwerijen, feesten, vakantie, geboortes".

Voor meer informatie kunt u terecht op onze website, www.b32.org, en/of contact opnemen met Wim van Gelder, +32 474 56 10 54 of Mara Berkhout, 06 42 11 74 79.

Nog meer info: http://www.mangenerated.com/expob32/

Expositieruimte / artspice B32
Bourgognestr. 32
6221 BZ Maastricht
www.b32.org
b32expo@gmail.com

---- --