Ingezonden persbericht

Uitnodiging voor kennismaking aan Arriën Kruyt

Amersfoort, 23 april 2006

Beste Arriën,

Het afgelopen jaar heeft 'maarwaaromdan.nl' gepoogd de discussie over kunst en politiek in Amersfoort op scherp te zetten in de hoop dat daarvan iets in de verschillende partijprogramma's terecht zou komen. De publieke briefwisseling die daartoe is gevoerd door Ron Jagers en Harmen Zijp heeft reacties opgeleverd van verschillende gemeenteraadsleden en kunstenaars, maar ook van andere stedelingen en de vorige wethouder.

Een terugkerend onderwerp in de briefwisseling en de reacties erop is de functie van kunst als middel om te verbazen en de rol van de kunstenaar als pionier. Niet noodzakelijkerwijs mooi of gezellig, soms tegendraads en ongemakkelijk, maar vaak op een onvoorspelbare manier belangrijk in het verkennen van nieuwe paden in het denken. En al doende vormen deze kunstenaars een substantieel deel van het culturele gezicht van de stad. De discussie, de reacties en de uittreksels uit de diverse partijprogramma's op het gebied van kunst en cultuur zijn overigens nog steeds te lezen op www.maarwaaromdan.nl

De verkiezingen zijn inmiddels geweest en komende week treedt een nieuwe wethouder van cultuur aan in het bestuur van onze stad. Wie echter het internet raadpleegt met als trefwoorden "Arriën Kruyt" èn "kunst" is vooralsnog snel uitgelezen. Google is niet heilig, dus zoveel zegt zo'n resultaat nog niet. Hopelijk komt daarin binnenkort verandering en hoort kunst bij Kruyt; wij willen daarvoor onze bijdrage leveren. Om de komende vier jaar van een vliegende start te voorzien nodigt 'maarwaaromdan' je uit voor een rondrit met de KunstLimo langs markante kunstpioniers in amersfoort.
De rit per limousine zal voeren langs bijzondere plaatsen in de stad, soms nog volop in aanbouw, op groezelige plekken, soms in oude panden die op de nominatie staan om gesloopt te worden. Kortom de plekken waar deze lieden goed gedijen. De rit zal je in één dag kennis laten maken met verschillende pioniers die onze stad rijk is, en zo een indruk geven van de belangrijke onderlaag die niet vertegenwoordigd is in de culturele instituten als Flint, Zonnehof of Lieve Vrouwe Theater, en die dus moeilijker te vinden en te treffen zijn.

We hopen je binnenkort te mogen verwelkomen in de KunstLimo en wensen je alvast veel inspiratie voor de komende vier jaar.

Ron Jagers en Harmen Zijp

http://www.maarwaaromdan.nl