Persberichten Stad Utrecht, 14.30 uur

Utrecht, 23-04-2006

Vrouw lastig gevallen

UTRECHT - Vrijdagavond 21 april is een vrouw lastig gevallen door een onbekende man.

Omstreeks 21.25 uur betrad de 19-jarige vrouw uit Utrecht de hal van de zogenaamde rode flat aan de Van Lieflandlaan. De vrouw stapte een lift in van het complex, evenals de onbekende man. In de lift probeerde de man de vrouw vast te pakken. Vermoedelijk omdat zij zich verweerde, stopte hij en verliet hij de lift. Het betrof een blanke man van circa 25 jaar oud.

De politie heeft de zaak in onderzoek. Onderzoek moet uitwijzen of dit incident in verband kan worden gebracht met de eerdere incidenten die in de omgeving van de Van Lieflandlaan plaatsvonden (in september 2005 en februari 2006).

Heeft u de man mogelijk gezien of heeft u anderszins informatie die de politie kan helpen bij het onderzoek? Belt u dan tel: 0900-8844.

Greep uit de kassa met geweld

UTRECHT Bij een winkel op de Twijnstraat is vrijdagochtend een greep in de kassa gedaan door twee onbekende mannen. Daarbij werd een 17-jarig personeelslid hardhandig omver geduwd.

Het meisje had net de winkel geopend, toen omstreeks 08.45 uur twee jonge mannen de zaak binnen kwamen. Zij duwden haar, waardoor ze viel. Nadat ze geld hadden gepakt, liepen de twee de winkel uit en renden weg in de richting van de Oudegracht. Mogelijk zijn zij daarna over de Lange Nieuwstraat in de richting van de Dom gerend

De mannen zijn beiden ongeveer 19 jaar oud en circa 1.85 meter lang. Beiden droegen donkere kleding en een muts. De politie heeft de zaak in onderzoek en verzoekt getuigen contact op te nemen met de politie van het district Paardenveld: 0900 8844.

Winkeldief gepakt

UTRECHT Een 22-jarige vrouw uit Nieuwegein is zaterdag aangehouden op verdenking van winkeldiefstal bij een winkel op de Steenweg. Omstreeks 12.45 uur ging het alarm af toen de vrouw naar buiten wilde lopen. Zij bleek een paar sandalen niet te hebben afgerekend. Winkelpersoneel hield de vrouw aan en droeg haar over aan de politie. Die trof in haar tas ook meerdere kledingstukken aan waarvan de prijskaartjes waren afgescheurd. Onderzocht wordt nog waar deze kleding vandaan komt. Tegen de vrouw is proces-verbaal opgemaakt.

Man negeert rijontzegging

UTRECHT Een 45-jarige Utrechter is zaterdag betrapt achter het stuur van een auto terwijl hij een ontzegging van de rijbevoegdheid had. De man trok omstreeks 12.20 uur de aandacht van de politie omdat hij bij het zien van de politieauto plotseling een parkeerhaven indook. Bij controle bleek hij een ontzegging te hebben. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Fietsendief gepakt

UTRECHT Een 28-jarige Utrechter is in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden voor fietsendiefstal. Via cameratoezicht werd gezien hoe de man omstreeks 04.45 uur van een fiets op de Van Sijpesteijnkade het slot forceerde, om vervolgens het slot in een prullenbak te gooien. Vervolgens fietste de man richting het centrum. Aan de andere kant van de Van Sijpesteijntunnel werd hij onderschept en aangehouden door politieagenten. Hij bleek in bezit van een tang. Die werd in beslag genomen. De man is ingesloten voor verhoor.

Dronken op scootmobiel

UTRECHT Op de Zevenwouden is in de nacht van zaterdag op zondag een 69-jarige vrouw uit Utrecht aangehouden omdat ze met te veel drank op haar scootmobiel bestuurde. Omstreeks 03.10 uur kreeg de politie een melding van een getuige dat de vrouw met haar scootmobiel was omgevallen. De agenten lieten haar blazen, en daaruit bleek dat ze te veel op had. Uit de ademanalyse op het politiebureau bleek dat ze een alcoholgehalte had van 595 ug/l. De vrouw kreeg een rijverbod van zes uur en een proces-verbaal.

Onder invloed op bromfiets

UTRECHT Omdat hij onder invloed van alcohol op een bromfiets reed, is een 37-jarige Amsterdammer in de nacht van zaterdag op zondag aangehouden. De politie zag hem omstreeks 00.15 uur met vrij hoge snelheid rijden over de Einsteindreef terwijl hij geen helm droeg. Daarop gingen de agenten achter hem aan en gaven een stopteken.

De man weigerde echter te stoppen en reed door rood richting de Brailledreef. Uiteindelijk stopte hij toch, maar gedroeg zich zodanig agressief en recalcitrant, dat de agenten gepast geweld moesten gebruiken. Daarop staakte de Amsterdammer zijn verzet en werkte verder gewillig mee aan zijn aanhouding. Uit de ademanalyse op het politiebureau bleek dat hij een alcoholgehalte had van 360 ug/l. Met een bekeuring op zak mocht de man weer vertrekken.

Poging diefstal bij beurs

UTRECHT Twee mannen uit Heerenveen (33 en 39) zijn zaterdagavond aangehouden in de Jaarbeurs op verdenking van poging tot diefstal. Beveiligingspersoneel zag omstreeks 22.30 uur via de camera hoe de mannen achter een balie sleutels van toegangsdeuren meenamen. Vervolgens probeerden de mannen met de sleutels schuifdeuren te openen van een hal waar op dat moment een ICT-beurs werd opgebouwd. De beveiliging waarschuwde de politie en die kon de mannen op heterdaad aanhouden. Bij zijn fouillering trof de politie bij de 33-jarige man een klein zakje met wit op cocaïne lijkend poeder aan. Beide verdachten zijn ingesloten voor verhoor.

Brutale diefstal

UTRECHT Terwijl een lichamelijk gehandicapte passagiere zaterdag in een taxibusje zat te wachten op de chauffeur, stapte een onbekende man in en nam het navigatiesysteem weg. De diefstal vond plaats op het Jaarbeursplein omstreeks 16.15 uur. De vrouw belde meteen de politie en gaf het signalement van de dief door. Het ging om een lichtgetinte man, circa 22 jaar oud, met een mollig postuur en een bol gezicht. Hij droeg een zwarte lubberende broek en een lang rood T-shirt. Agenten troffen op het Smakkelaarsveld iemand aan die aan het signalement voldeed, maar dit bleek niet de juiste persoon. De politie is op zoek naar getuigen. Mensen die iets hebben gezien, wordt verzocht contact op te nemen met de politie van het district Paardenveld: 0900 8844.

Vrouw breekt enkel bij aanrijding

UTRECHT Bij een aanrijding zaterdagmiddag op de Platolaan heeft een 18-jarige vrouw uit Utrecht haar enkel gebroken. De vrouw zat samen met een andere vrouw op één fiets. Ze werden omstreeks 13.50 uur aangereden door een 50-jarige automobilist uit Utrecht. Hij zag de fietssters die voor hem van links kwamen op een voorrangsweg reden - over het hoofd toen hij vanaf de Sophocleslaan in de richting van de Prins Hendriklaan wilde rijden. De vrouw is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd. De politie heeft proces-verbaal opgemaakt tegen de automobilist.

Man gooit fiets in gracht

UTRECHT Een 26-jarige man uit Wageningen is in de nacht van vrijdag op zaterdag aangehouden omdat hij op de Drift een fiets in de gracht had gegooid. De man sprak omstreeks 04.40 uur zelf de politie aan omdat hij achterna werd gezeten door een vriend van een getuige. Even daarvoor had de getuige de Wageninger aangesproken op zijn gedrag. Dat gesprek was uitgelopen op wat schermutselingen waaraan de verdachte pijn aan zijn arm een kapotte blouse had overgehouden.

Vlak nadat de fiets in het water was gegooid, kwam de eigenaar aanlopen: een 18-jarige Utrechter. Hij zag het opstootje gebeuren en hoorde dat het om een fiets ging. Toen hij in de gracht keek, zag hij zijn eigendom in het water liggen. Hij heeft aangifte gedaan. De verdachte verklaarde tegenover de politie dat hij niets met de fiets te maken had. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

Rijden onder invloed

UTRECHT Een 24-jarige Utrechter is in de nacht van vrijdag op zaterdag op de Vleutenseweg betrapt op rijden met te veel drank op. De man trok omstreeks 05.00 uur de aandacht van de politie omdat hij door rood reed. Uit de ademanalyse bleek dat hij een alcoholgehalte had van 445 ug/l. Met een rijverbod van zes uur en een proces-verbaal mocht de man weer vertrekken.

Inbreker betrapt in woonboot

UTRECHT Een 27-jarige Utrechter is in de nacht van vrijdag op zaterdag op heterdaad betrapt bij een inbraak in een woonboot aan de Hubert Pootstraat. Agenten waren vlak in de buurt toen omstreeks 03.55 uur de melding van de inbraak kwam. In de boot troffen ze de verdachte aan. De man bleek een bekende van de politie. De Utrechter is in verzekering gesteld.

Veelpleger betrapt met verboden mes

UTRECHT Een 19-jarige Utrechter is in de nacht van vrijdag op zaterdag betrapt op verboden wapenbezit. De politie trof bij een verkeerscontrole omstreeks 01.25 uur in zijn auto een verbouwd mes aan. Het lemmet stond haaks op het handvat, waardoor een soort boksbeugel was ontstaan. Het mes is in beslag genomen. Bij navraag bleek dat de man bekend staat als veelpleger. Na verhoor mocht hij weer vertrekken. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt.

Vrouw op vluchtstrook aangereden

UTRECHT Een 41-jarige vrouw uit Almere is vrijdagavond laat gewond geraakt toen ze werd aangereden terwijl ze met haar auto op de A27 ter hoogte van Utrecht (richting Hilversum) op de vluchtstrook stond.

De vrouw was omstreeks 23.35 uur gestopt op de vluchtstrook omdat ze zich onwel voelde en wilde uitstappen om met haar man (46), die op de bijrijdersstoel zat, van plaats te wisselen. Op dat moment werd ze aangereden door een 24-jarige automobilist uit Eindhoven. Hij reed op de rechter rijstrook en was net bezig om op zijn routebeschrijving te kijken. Plotseling zag hij in een ooghoek een donkere vlek. Hij probeerde nog naar links uit te wijken, maar reed toch nog tegen het voorportier en de benen van de vrouw. Het slachtoffer liep een gecompliceerde open beenbreuk op. Ambulancepersoneel heeft het been gespalkt en vervolgens de vrouw overgebracht naar het ziekenhuis. Beide autos zijn weggetakeld. De politie zal proces-verbaal opmaken tegen de Eindhovenaar.

Horecamedewerkster mishandeld

UTRECHT Een medewerkster van een horecagelegenheid aan de Lange Viestraat is vrijdagavond mishandeld door een bezoekster. Het slachtoffer vroeg omstreeks 22.35 uur aan de vrouw om haar dienblad op te ruimen. De vrouw weigerde dit en ging de medewerkster te lijf. Daarbij sloeg zij het slachtoffer in het gezicht en tegen het bovenlichaam. Toen het personeelslid viel, trok de vrouw aan haar haren. Omstanders haalden haar vervolgens van het slachtoffer af, waarna de belaagster vertrok. De politie trof haar niet meer in de omgeving aan.

Het signalement van de vrouw luidt: ongeveer 17 à 18 jaar oud, circa
1.60-1.65 meter lang, tenger postuur. De vrouw had een donkere huidskleur, halflang zwart steil haar. Ze droeg een rode bandana in haar haren en grote gouden oorbellen. Verder droeg ze een donkere jas, een spijkerbroek en gympen. Ze was in gezelschap van een man van ongeveer 19 à 20 jaar oud, met een lengte tussen 1.75 en 1.85 meter. De man heeft een lichtgetinte huidskleur, kort krullend zwart haar en droeg een sikje. Hij had een donkerblauwe jas aan, een spijkerbroek, gympen en droeg een donkerblauwe pet.

De politie heeft de zaak in onderzoek. Getuigen wordt verzocht contact op te nemen met de politie van het district Paardenveld: 0900 88 44.

Onrust in Van der Marckstraat

UTRECHT Door nadrukkelijk te surveilleren in de wijk, heeft de politie vrijdagavond kunnen voorkomen dat een onrustige situatie in de Van der Marckstraat en de J.S. de Rijckstraat is geëscaleerd.

Omstreeks 20.45 uur kreeg de politie een melding van een vechtpartij op de Van der Marckstraat waarbij slag- en steekwapens zouden worden gebruikt. De politie ging er met meerdere eenheden op af en trof op straat een grote oploop van buurtbewoners aan. Naar schatting stonden er op dat moment zon 150 mensen. Een 30-jarige Utrechter was gewond aan zijn gezicht, maar wenste geen bemoeienis van de politie. Wat er precies aan de hand was, werd de agenten niet duidelijk. De meeste aanwezigen wilden niets zeggen. Intussen bleven omwonenden toelopen.

Later, toen de gemoederen weer iets waren bedaard, kregen de agenten het verhaal te horen dat iemand een vuurpijl had afgestoken, die onder de stoel van een ander terecht was gekomen. Diegene had daar nogal heftig op gereageerd, waarna over en weer rake klappen zouden zijn gevallen. Familieleden van beide partijen bemoeiden zich er ook mee. Vervolgens zou er een deur van een woning zijn ingetrapt.

Eerder die dag, omstreeks 17.00 uur, was bij de politie al melding gemaakt van een vechtpartij in de J.S. de Rijckstraat. Ook toen was een grote groep omwonenden op straat in de Van der Marckstraat. De toedracht werd niet duidelijk, en uiteindelijk vertrokken de buurtbewoners weer.

Door tot 02.00 uur s nachts te blijven surveilleren in de wijk, slaagde de politie erin de rust te laten weerkeren. Er is niemand aangehouden. De politie voert binnenkort gesprekken met enkele buurtbewoners.

Openlijke geweldpleging

UTRECHT Twee Utrechters van 20 en 22 jaar hebben aangifte gedaan van openlijk geweldpleging door een groep van zes à zeven jongeren. Ze zouden vrijdagmiddag omstreeks 14.45 uur zijn mishandeld op de Bernadottelaan. Daarbij had de groep een van beide mannen met een steen op de rug geslagen. De andere man was in zijn gezicht geslagen en liep daarbij een tand door de lip op.

Volgens de mannen worden zij regelmatig lastig gevallen op de Bernadottelaan door het groepje. Daarbij zouden ze worden uitgescholden en bekogeld met fruit, snoepjes en stenen.

Volgens twee leden van het groepje, die zich ook bij het politiebureau meldden, waren het juist de twee mannen die een klein jongetje belaagden. Toen zij de mannen probeerden tegen te houden, zouden deze zijn gaan slaan. De politie heeft de zaak in onderzoek. Daarbij worden ook de camerabeelden van het incident betrokken.