Politie Midden- en West Brabant

Persberichten District Breda

BREDA, 23 april 2006

Man onder invloed veroorzaakt aanrijding

ETTEN-LEUR: Aan de Concordialaan heeft de politie vrijdagmiddag een 46-jarige inwoner van Etten-Leur aangehouden. De man was rond een 15:50 uur met zijn auto tegen een verkeerspaaltje aangereden. Een getuige, die het ongeval zag, reed achter de Etten-Leurenaar en had de politie gebeld, omdat hij het vermoeden had dat de automobilist onder invloed van alcohol achter het stuur zat. Na de aanrijding stapte de getuige uit en haalde de sleutel uit het contact. De dronken automobilist stelde die actie niet op prijs en verkocht de man een klap tegen zijn hoofd. De gewaarschuwde politie hield de man, die geen rijbewijs bleek te hebben, onder verzet aan. Op het bureau blies hij een waarde van 910 ug/l. De politie nam wel zijn bromfietscertificaat in, dat is opgestuurd naar het openbaar ministerie.

Bredanaar aangehouden na mishandeling echtgenote

BREDA: De politie heeft vrijdagavond in zijn woning in de wijk Tuinzigt een 46-jarige inwoner van Breda aangehouden. De man wordt verdacht van mishandeling van zijn 39-jarige echtgenote. Rond 20:30 uur werd de politie door een familielid op de hoogte gebracht, dat de man zijn vrouw meerdere keren tegen het hoofd had geslagen en getracht had haar keel dicht te knijpen. De gewaarschuwde politie kon de man, die onder invloed van alcohol verkeerde zonder probleem aanhouden. Hij is in verzekering gesteld.

Mannen aangehouden na bedreiging

BREDA: Vrijdagmiddag is aan de Vismarktstraat een 22-jarige inwoner van Ulvenhout aangehouden. De man bedreigde rond 21:00 uur een 26-jarige bedrijfsleider van een café uit de Vismarktstraat. Het slachtoffer had een groep jongeren, waaronder de Ulvenhouter, die zich al te vervelend gedroeg, aangesproken op hun gedrag. Een 20-jarige inwoner van Bavel bemoeide zich te nadrukkelijk met het werk van de politie en werd aangehouden, nadat hij niet voldeed aan een politiebevel om zich uit de voeten te maken. Beide mannen zijn voor politieverhoor ingesloten en in de loop van de ochtend in vrijheid gesteld.

Politie houdt mannen aan na belediging

BREDA: Tijdens een alcoholcontrole aan de Claudius Prinsenlaan heeft de politie een 44-jarige inwoner van Teteringen aangehouden. De man kwam op de fiets voorbij een controlepost en vond het nodig om agenten te beledigen. De opmerking Hebben jullie niets beters te doen, stelletje mafkezen kwam hem op een aanhouding en het bijbehorende ritje naar het bureau te staan. Op het bureau toonde de man berouw en bood zn excuses aan. Na verhoor is hij heengezonden.

Aan de Speelhuislaan werd in de nacht van vrijdag op zaterdag een 29-jarige inwoner van Breda aangehouden. De man wilde in een portiek van een woning de nacht doorbrengen. De gewaarschuwde politie sprak hem aan en vroeg naar zijn gegevens. In plaats van zijn naam op te geven begon hij de agenten te beledigen. Hierop is hij aangehouden en overgebracht naar het bureau, waar hij enkele uren van de nacht moest doorbrengen.

Aan de Havermarkt werd in de nacht van vrijdag op zaterdag een 29-jarige inwoner van Breda aangehouden. De man schold zonder aanleiding twee surveillerende agenten uit. Na verhoor is hij heengezonden.

Politie krijgt melding van schennispleger

ZEVENBERGEN: De politie heeft zaterdagmiddag een melding gekregen van een schennispleging. Een Zevenbergse vrouw liep zaterdagmorgen rond 09:00 uur te wandelen op het pad tussen de Kerkhofweg en de Lindonk. Zij werd daar geconfronteerd met een nog onbekende schennispleger.

Politie houdt alcoholcontrole

BREDA: De politie van het district Breda heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een bijdrage geleverd aan de landelijke alcoholcontrole. De politie van het district Breda richtte met 10 medewerkers controleposten in aan de Claudius Prinsenlaan en de Haven in Breda en de Duivensteen in Zevenbergen. Alle bestuurders die zijn staande gehouden ondergingen een blaastest. Bestuurders die teveel hadden gedronken ondergingen op het bureau een ademanalyse. Vier bestuurders bleken te diep in het glaasje te hebben gekeken. De uitslagen van de ademanalyses lagen tussen 300 en 745 ug/l. Een 26-jarige inwoner van Roosendaal (620 ug/l) en een 38-jarige inwoner van Oosterhout (745 ug/l) moesten hun rijbewijs inleveren.

De gevolgen

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring van 190,-. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Dat is ook het geval bij ernstige ongevallen waarbij sprake is van alcoholgebruik en bij hardnekkige recidivisten. De politie legt alle overtreders een rijverbod op, zodat zij kunnen ontnuchteren voordat ze weer achter het stuur plaats nemen. De straffen voor rijden onder invloed variëren van een boete tot gevangenisstraf. De rechter kan een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen. Sinds 1 januari geldt voor beginnende bestuurders een afwijkende (lagere) limiet. De limiet voor deze bestuurder is 88 ug/l. Ook wordt het rijbewijs al bij meer dan 350 ug/l ingevorderd. Verder kunnen overtreders door het CBR (Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen) een EMA (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) opgelegd krijgen. Deze maatregel houdt in dat mensen die onder invloed van alcohol hebben gereden moeten deelnemen aan een cursus over alcohol en verkeer. De cursus die drie dagen duurt en kost de deelnemer ruim 700,- . Wie de cursus niet of onvoldoende volgt, raakt het rijbewijs alsnog kwijt.

Doelstelling:

Het terugdringen van het aantal slachtoffers in het verkeer is één van de doelen die de politie in Midden en West Brabant zich gesteld heeft. Daarbij zijn dit soort controles een hulpmiddel. De politie richt zich vooral op de belangrijkste ongevaloorzaken:
· Het rijden met een te hoge snelheid
· Het rijden door rood licht
· Alcoholgebruik in het verkeer
en op oorzaken van ernstig(er) letsel:
· Rijden zonder helm
· Het niet gebruiken van de autogordel.

De alcoholcontroles hebben tot doel om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. In 2004 vielen er 881 doden in het verkeer. Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek
Verkeersveiligheid is ongeveer 20 tot 25 % (ruim 200) direct en indirect toe te schrijven aan het onder invloed rijden van alcoholhoudende drank.

Uit cijfers blijkt dat het aantal verkeersdoden en het aantal mensen dat door een verkeersongeval in het ziekenhuis beland, mede door dit soort politiecontroles, jaarlijks nog steeds daalt.

Gesignaleerde aangehouden

ETTEN-LEUR: In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie aan de Parklaan een 23-jarige inwoner van Oudenbosch aangehouden. Bij een routinecontrole kwam de politie erachter dat de Oudenboschenaar nog voor bijna 900 euro aan boetes open had staan of in ruil daarvoor 56 dagen gevangenisstraf uit moest zitten. De man koos voor de eerste optie en na het betalen van het geldbedrag is hij weer heengezonden.

Politie houdt Bredanaar aan na bedreigende taal

BREDA: In de nacht van zaterdag op zondag heeft de politie aan de Vismarktstraat een 23-jarige inwoner van Breda aangehouden. De man had rond 03:10 uur een conflict met een beveiligingsmedewerker van een uitgaansgelegenheid aan de Reigerstraat en mocht de zaak niet in. Hij uitte daarbij bedreigingen tegen de man en wilde niet vertrekken toen agenten hem het bevel gaven dat te doen. Als reactie begon hij ook de politieagenten te bedreigen en werd hij aangehouden. Hij is na verhoor heengezonden. De politie maakt proces-verbaal op.

Beschonken bestuurders aangehouden

ACHTMAAL: Op de Achtmaalseweg heeft de politie zondagmorgen een 24-jarige inwoner van het Roemeense Gvcearo aangehouden. Agenten zagen de man met mistlampen aan rijden in zijn auto. Toen zij de man aanspraken ontstond het vermoeden dat hij onder invloed van alcohol achter het stuur zat. Op het bureau blies hij een waarde van 255 ug/l. Na verhoor is hij met een rijverbod van een uur heengezonden.

BREDA: Op de Meidoornstraat is zondagmorgen een 34-jarige automobilist uit Zevenbergen aangehouden. Agenten stonden rond 05:30 uur het verkeer te controleren op de kruising Lunetstraat en Rat Verleghstraat, toen een bestelbus op de kruising plotseling omkeerde. Agenten vertrouwden de koerswijziging niet en gingen achter het voertuig aan. De Zevenbergenaar bleek stevig te hebben gedronken en blies op het ademanalyseapparaat op het bureau een waarde van 670 ug/l. De politie nam zijn rijbewijs in. Na verhoor is hij heengezonden met een rijverbod van 7 uur.

BREDA: Aan de Westerhagelaan werd zondagmorgen om 06:30 uur een 32-jarige inwoner van Breda aangehouden. De man bleek onder invloed van alcohol achter het stuur te zitten. Op het bureau blies hij een waarde van 305 ug/l. Na verhoor is hij heengezonden met een rijverbod van 2 uur.

Automobilist gewond na eenzijdig ongeval

ALPHEN: Bij een eenzijdig ongeval op de Boshoven is zondagmorgen een 24-jarige inwoner van Moergestel gewond geraakt. De man reed rond 06:00 uur in zijn auto richting Baarle-Nassau en verloor door nog onbekende oorzaak de macht over het stuur, waarna hij tegen een boom aanreed. Met letsel aan borst en gezicht is hij naar het ziekenhuis in Tilburg vervoerd.

Man aangehouden na vernieling auto

BREDA: Zondagmorgen is aan de Concordiastraat een 24-jarige inwoner van Eindhoven aangehouden. De man vernielde rond 03:00 uur een auto van een vriend van zijn ex-vriendin uit Breda in een parkeergarage aan de Markendaalseweg. Een medewerker van de bewaking zag dat de Eindhovenaar enkele deuken in de auto trapte en zette de politie op het spoor van de verdachte. De man uit Eindhoven kon de alerte houding van de beveiliger niet waarderen en bedreigde de man. Op aanwijzen van de beveiligingsbeambte kon de verdachte worden aangehouden. Hij is voor verhoor ingesloten.

Huiselijk geweld

BREDA: Zaterdagavond heeft de politie in zijn woning in de wijk Hoge Vucht een 43-jarige inwoner van Breda aangehouden. De man wordt verdacht van huiselijk geweld. Rond 18:00 uur mishandelde hij zijn 26-jarige echtgenote. De vrouw deed aangifte tegen haar man. De Bredanaar is zonder problemen aangehouden en is in verzekering gesteld.

Politie neemt rijbewijs in van snelheidsduivel: 183 km/u

BREDA: Zondagmiddag heeft de politie het rijbewijs ingevorderd van een 50-jarige inwoner van Wernhout. De man reed zondagmiddag met een snelheid van 183 km/u over de Rijksweg A16, terwijl 120 km/u is toegestaan. Het rijbewijs wordt opgestuurd naar het openbaar ministerie. De politie maakt proces-verbaal op.

Auteur: Henk Snepvangers