April 2006

Peugeot 307 opnieuw trekauto van het jaar

Internationale KCK-jury kiest uit 23 auto's beste caravantrekker

De Peugeot 307 is overall winnaar geworden in de door de Kampeer en Caravan Kampioen (KCK) georganiseerde verkiezing 'trekauto van het jaar'. Het ANWB-magazine hielde de verkiesing voor de zestiende achtereenvolgende keer. De Peugeot 307 behaalde ook in 2003 de eerste plaats.
Afbeelding

Een jury, bestaande uit internationale auto- en caravanjournalisten is twee dagen bezig geweest om de beste caravantrekker van het jaar aan te wijzen. Dat gebeurde in het testcentrum van DAF in St.Oedenrode. Net als in 2003 behaalde de Peugeot 307 de titel, na eerst in de eigen klasse tot winnaar te zijn uitgeroepen.

Beladen caravan
Er kwamen in totaal 23 auto's aan de start. Nadat elke auto een beladen caravan 'aan de haak had geslagen', werd de combinatie door drie juryteams over het testparcours gereden. Eervolle vermeldingen gaan naar de Renault Clio 1.6-16V, alsmede de dieselversies van de Honda Civic, de BMW 3-Touring, de Honda FR-V en de Toyota RAV-4.

Kriteria
Vorig jaar won de Citroën C4 met 1.6 16V motor. In 2004 was de VW Golf
1.6 de beste. Bij de testritten, die alle auto's afleggen met een op het gewicht afgestemde caravan, ligt de nadruk op comfort, weggedrag en prestaties.

Afbeelding Wegdek
De vier juryteams dirigeren de combinaties daartoe over verschillende soorten wegdek. Klinkers, betonplaten met richels en asfaltstroken met spoorvorming wisselen elkaar hier af. Het bewijs voor 'stabiliteit' moet met name worden geleverd door de Lane Change proef, een dubbele chicane waar de auto's met oplopende snelheid doorheen rijden.

Acceleratie
Prestaties worden vooral afgemeten aan de manier waarop 'de trein' vanuit stilstand wegrijdt, alsmede de acceleratie tussen 60 en 80 km/u. Hellingen tot 12% spelen op dit onderdeel een belangrijke rol. Een andere jury let op de vakantievriendelijkheid van de auto's. En tot slot is er nog een prijscompensatie, die lager geprijsde auto's extra punten toekent. Het volledige verslag van de verkiezing is te lezen in het meinummer van de KCK.

Noot voor de redactie (