Politie Midden- en West Brabant

Persberichten District Bergen op Zoom

BERGEN OP ZOOM, 23 april 2006

Aanhouding gesignaleerde

BERGEN OP ZOOM: Op vrijdagmiddag werd op de Zuid-Westsingel een auto gecontroleerd. Tijdens de controle bleek dat de bestuurder, een 29 jarige inwoner uit Bergen op Zoom nog gesignaleerd stond voor een geldboete of de vervangende hechtenis. De man koos er voor om 17 dagen gevangenisstraf uit te zitten.

Politie houdt vechtende vader en zoon aan

BERGEN OP ZOOM: In de wijk Borgvliet zijn vrijdagavond in een woning een 45-jarige inwoner van Bergen op Zoom en zijn 16-jarige zoon aangehouden. Beiden waren met elkaar slaags geraakt, waarbij de zoon een mes had gehanteerd en de vader een breekijzer gebruikte. Het tweetal raakte beide gewond. Na verhoor zijn vader en zoon heengezonden.

Belgische drugstoeristen aangehouden

BERGEN OP ZOOM: Vrijdagavond hebben agenten bij een routinecontrole van een auto ruim 30 gram hennep en drugs aangetroffen. De twee inzittenden, 44 en 40 jaar oud uit het Belgische Ittre en Anderlecht, zijn aangehouden. De drugs zijn in beslag genomen. Het openbaar ministerie heeft de twee Belgen ieder een boete van 470 euro opgelegd. Na verhoor is het duo met een dagvaarding heengezonden. In de loop van de zaterdag is door de jongste van de twee de boete betaald en is daarmee voor hem de kous af. De 44-jarige man zal worden gedagvaard.

Politie houdt verdachte aan na inrijden op agent

OUDENBOSCH: In de nacht van vrijdag op zaterdag heeft de politie een 21-jarige inwoner van Sint Willebrord aangehouden. Bij een alcoholcontrole aan de Zandweg reed de man rond 02:40 uur in op een medewerker van de politie. De Willebrorder negeerde een stopteken van een agent en verhoogde zijn rijsnelheid. De geüniformeerde politieman nog net wegspringen om niet aangereden te worden. De politie stelde een achtervolging in, maar de man wist te ontsnappen. Enige tijd later meldde hij zich bij de controlepost, waar hij vervolgens werd aangehouden. De politie vermoedt dat hij onder invloed van drugs achter het stuur zat en heeft een bloedproef afgenomen. Het resultaat van dit onderzoek laat enige tijd op zich wachten. De automobilist is in verzekering gesteld. Hij ontkent dat er sprake is van enige opzet om de agent aan te rijden.

Politie houdt inbreker aan op heterdaad

OUDENBOSCH: In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in 3 bouwketen aan het bouwterrein Havendijk/Thorbeckestraat in Oudenbosch. Een oplettende getuige maakte rond 00:30 uur melding dat er op dat moment werd ingebroken. Toen de politie ter plaatse kwam zagen agenten een man hard weglopen. Na een korte achtervolging kon een 19-jarige inwoner van Standdaarbuiten worden aangehouden. Al bij de aanhouding bekende de man de inbraken. In de auto van deze verdachte werden enkele gripzakjes harddrugs en softdrugs gevonden. In een rugzak die hij bij zich droeg zaten inbrekers werktuigen. De drugs en werktuigen zijn in beslag genomen. De verdachte is voor onderzoek ingesloten.

Inbraak woning

ROOSENDAAL: In de nacht van vrijdag op zaterdag is ingebroken in een woning aan de Pootlaan in Roosendaal. De dader kwam binnen via een openstaand raam en doorzocht de hele woning. De buit bestaat uit een geldbedrag en sieraden.

Recherche onderzoekt oorzaak brand in school

ROOSENDAAL: De technische recherche stelt een onderzoek in naar de oorzaak van een brand van een school aan de Flora-Hove. Zaterdagmorgen rond 07:15 uur werd door een getuige gemeld dat een bijgebouw in brand stond. De brandweer heeft het vuur geblust.

Meisje aangehouden na belediging agenten

BERGEN OP ZOOM: De politie heeft zaterdagmiddag aan de Zuidsingel een 14-jarige inwoonster van Meerle aangehouden. De politie kwam rond 16:45 uur in actie op de kermis aan de Kijk in de Pot, nadat door een kermisexploitant waren gewaarschuwd over een conflict tussen een groep jongeren. De politie haalde de twee groepen uit elkaar, wat de zaak bleek op te lossen. Het 14-jarige meisje kwam korte tijd later weer terug, maar kreeg van de agenten het bevel om weg te gaan. Daar was zij het kennelijk niet mee eens, want dat was aanleiding om de politiemensen te beledigen. De politie pikte de beledigende teksten niet en hield haar aan. Het meisje verzette zich nog tegen haar aanhouding. Na verhoor is zij heengezonden.

Politie houdt alcoholcontrole

BERGEN OP ZOOM: De politie van het district Bergen op Zoom heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag een bijdrage geleverd aan de landelijke alcoholcontrole. De politie van het district Bergen op Zoom richtte met 25 medewerkers controleposten in aan de Willem Dreesweg en Van Beethovenlaan in Roosendaal, Sprundelseweg in Rucphen, Antwerpsestraat in Putte, aan de Pastoor van Breugelstraat in Hoeven, Halsterseweg in Halsteren, Plantagebaan in Wouw en de Onze Lieve Vrouwestraat in Zegge. Alle 913 bestuurders die zijn staande gehouden ondergingen een blaastest. Bestuurders die teveel hadden gedronken ondergingen op het bureau een ademanalyse. Acht bestuurders bleken te diep in het glaasje te hebben gekeken. De uitslagen van de ademanalyses lagen tussen 240 en 585 ug/l. Een 45-jarige Roosendaler moest vanwege de hoogte van zijn score (585 ug/l) het rijbewijs inleveren.

Een 28-jarige automobilist uit Roosendaal bleef tijdens de ademanalyse onder het maximum van 220 ug/l. Toch mocht de man in verband met een rijontzegging niet achter het stuur zitten. Bij controle bleek zijn auto niet te zijn verzekerd en had nog een groot aantal achterstallige geldboetes (330 euro) openstaan, die hij niet kon voldoen. Hij is ingesloten. Een 21-jarige bestuurder uit Oudenbosch werd betrapt terwijl hij in het bezit van ruim 3 gram harddrugs en 3 gram softdrugs. Hij werd aangehouden en kreeg een proces-verbaal. De drugs zijn in beslag genomen. Naast controle op alcoholgebruik schreven agenten in Rucphen nog 15 bekeuringen uit voor diverse verkeersovertredingen en het negeren van een stopteken door een bromfietsbestuurder.

De gevolgen

Het rijden onder invloed van alcohol is een misdrijf. Bij relatief lichte overschrijdingen van de alcohollimiet (tussen 220ug/l en 350 ug/l), geeft de politie de overtreder een bekeuring van 190,-. Zwaardere overtredingen (boven 350 ug/l) worden voorgelegd aan het Openbaar Ministerie. Als het alcoholgehalte van de adem van de bestuurder hoger is dan 570 ug/l wordt het rijbewijs van de betreffende verdachte ingevorderd. Dat is ook het geval bij ernstige ongevallen waarbij sprake is van alcoholgebruik en bij hardnekkige recidivisten. De politie legt alle overtreders een rijverbod op, zodat zij kunnen ontnuchteren voordat ze weer achter het stuur plaats nemen. De straffen voor rijden onder invloed variëren van een boete tot gevangenisstraf. De rechter kan een ontzegging van de rijbevoegdheid opleggen. Sinds 1 januari geldt voor beginnende bestuurders een afwijkende (lagere) limiet. De limiet voor deze bestuurder is 88 ug/l. Ook wordt het rijbewijs al bij meer dan 350 ug/l ingevorderd. Verder kunnen overtreders door het CBR (Centraal Bureau voor Rijvaardigheidsbewijzen) een EMA (Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer) opgelegd krijgen. Deze maatregel houdt in dat mensen die onder invloed van alcohol hebben gereden moeten deelnemen aan een cursus over alcohol en verkeer. De cursus die drie dagen duurt en kost de deelnemer ruim 700,- . Wie de cursus niet of onvoldoende volgt, raakt het rijbewijs alsnog kwijt.

Doelstelling:

Het terugdringen van het aantal slachtoffers in het verkeer is één van de doelen die de politie in Midden en West Brabant zich gesteld heeft. Daarbij zijn dit soort controles een hulpmiddel. De politie richt zich vooral op de belangrijkste ongevaloorzaken:
· Het rijden met een te hoge snelheid
· Het rijden door rood licht
· Alcoholgebruik in het verkeer
en op oorzaken van ernstig(er) letsel:
· Rijden zonder helm
· Het niet gebruiken van de autogordel.

De alcoholcontroles hebben tot doel om het aantal verkeersslachtoffers te verminderen. In 2004 vielen er 881 doden in het verkeer. Uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek
Verkeersveiligheid is ongeveer 20 tot 25 % (ruim 200) direct en indirect toe te schrijven aan het onder invloed rijden van alcoholhoudende drank.

Uit cijfers blijkt dat het aantal verkeersdoden en het aantal mensen dat door een verkeersongeval in het ziekenhuis beland, mede door dit soort politiecontroles, jaarlijks nog steeds daalt.

Man aangehouden na diefstal koper

BERGEN OP ZOOM: Zondagmorgen heeft de politie aan de Lelyweg een 24-jarige inwoner van Hoogerheide aangehouden. Rond 05:30 uur meldde een medewerker van een beveiligingsbedrijf een verdachte situatie op de Ringersweg. Hij had een verdachte personenauto gezien op een bedrijfsterrein. De gewaarschuwde politie trof er de man uit Hoogerheide aan met in zijn auto een behoorlijke hoeveelheid koperen kabels. Op het bureau bekende hij dat de draden in Zevenbergen waren gestolen. De gestolen spullen zijn in beslag genomen. De verdachte is voor onderzoek ingesloten. De buit is vermoedelijk afkomstig uit een voormalige suikerfabriek in Zevenbergen.

Auteur: Henk Snepvangers