Voor één dag weer het jongetjesgevoel

BREDA, 20060419 -- In veel mannen schuilt nog steeds een jongetje dat graag wil spelen als het mag. Op zondag 23 april geven twee van die mannen zich daar helemaal aan over wanneer zij ruim 130 klassieke automobielen aan zich voorbij zien trekken. Detmer Bakker, drieënveertig en in het dagelijks leven hoofd inkoop bij Ericsson Telecommunicatie B.V. en zijn vierenvijftig jarige collega Peter Schets, zijn dan de hele dag suppoost bij "De Zes Uren Van Breda", een rally voor klassieke auto's met een bouwjaar van vóór 1979.


De autoliefde zat er al vroeg in bij Bakker, toen hij geheel zelfstandig als dertienjarig jongetje de uitlaat van zijn moeders kever verving. Pas getrouwd, half in de twintig en met enkele jonge kinderen heeft hij nog even overwogen een eigen garagebedrijf te starten. Maar 'van ijzer word je niet wijzer' luidde vaders advies. En sindsdien is autotechniek slechts een leuke hobby gebleven.

Rittensport
Peter Schets houdt meer van snelheid dan van techniek en herinnert zich nog als de dag van gisteren hoe hij als zeventienjarige hulp bij een benzinepomp een knalrode Jaguar E-type moest bedienen, met aan twee zijden een benzinetank. Schets is inmiddels al jaren medeorganisator van "De Zes Uren Van Breda", een grootschalig rittensportevenement voor klassieke auto's dat dit jaar zijn achtste keer beleeft. Bij rittensport is het doel om met een auto binnen een bepaalde tijd met zo min mogelijk fouten een bepaald parcours af te leggen. Equipes bestaan uit een chauffeur en een navigator. De navigator berekent de juiste route, de chauffeur let op de verschillende controlebordjes onderweg. Er zijn meerdere bekers te winnen: per klassement, per merk en per traject. Het is een kwestie de juiste puzzelregels kennen en die toepassen.

Motorkap
Naast dat Schets geniet van al die fraaie auto's, geeft hij die dag leiding aan Bakker en nog zo'n dertig andere vrijwilligers die er met elkaar voor moeten zorgen dat alles in goede banen wordt geleid. En Bakker verheugt zich nu al op het feit dat hij bij menig oldtimer even onder de motorkap mag kijken. Voor meer informatie over De Zes Uren Van Breda kijk op www.zesuurvanbreda.info Voor meer informatie over rittensport, kijk op www.baronierijders.nl