Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties



Procedures voor aanvraag vergunningen eenvoudiger

24 april 2006

Pechtold, Balkenende, Remkes en Donner (foto ANP) Bestuursorganen moeten aanvragers van een vergunning informeren over eventuele andere vergunningen die zij nodig hebben. Ook komt er een regeling om alle samenhangende aanvragen in één procedure te behandelen. Dit staat in een wetsvoorstel van minister Donner (Justitie) en minister Remkes (BZK). De procedures voor de aanvraag van vergunningen worden hierdoor eenvoudiger.

Overige vergunningen Als burgers of bedrijven een vergunning aanvragen, moet het bestuursorgaan duidelijk aangegeven of zij daarbij nog andere vergunningen moeten aanvragen. Dit geldt ook voor de aanvraag van subsidies.

Wanneer iemand bijvoorbeeld voor de opening van een café een drank- en horecawetvergunning aanvraagt bij de gemeente, moet de gemeente hem ook informeren over een benodigde bouwvergunning, milieuvergunning of terrasvergunning.

Samenhangende vergunningen Als mensen meerdere vergunningen of subsidies moeten aanvragen voor een bepaalde activiteit, kunnen deze in de nieuwe regeling in één procedure worden behandeld. Hierdoor hoeft de aanvrager maar een keer de procedure te doorlopen, ook al heeft hij meerdere aanvragen.

Dit betekent dat er één hoorzitting en één bezwaarfase is voor alle vergunningen of subsidies samen. Ook eventuele beroepen bij de rechter worden in één gecombineerde procedure afgehandeld.

Het voorstel wordt voor advies naar de Raad van State gestuurd. De tekst van het wetsvoorstel en het advies worden openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer.