April 2006

Iets minder Nederlanders op meivakantie
NBTC: Helft van de vakantiegangers blijft in eigen land Er gaan dit jaar 1,7 miljoen Nederlanders op meivakantie, ongeveer 300.000 minder dan vorig jaar, toen Hemerlvaartsdag in deze vakantieperiode viel. Ongeveer de helft van de vakantiegangers blijft in eigen land, de andere helft gaat naar het buitenland, zo verwacht het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC). De meivakantie begint dit jaar in ons land op de vervroegde Koninginnedag (zaterdag 29 april), duurt tot en met zondag 7 mei en geldt voor alle scholieren van het basis- en voortgezet onderwijs.

Extra vakantiemoment
Dit jaar trekken weliswaar iets minder Nederlanders (300.000) erop uit tijdens de meivakantie, doordat vorig jaar Hemelvaart in de meivakantie viel. Per saldo is dit jaar gunstiger voor toeristisch Nederland, omdat er een extra vakantiemoment rondom Hemelvaart is.

Bungalow of zomerhuis
Nederlandse vakantiegangers verblijven gedurende de meivakantie voornamelijk in bungalowparken of zomerhuisjes. Ook van tour- en stacaravans wordt in Nederland veel gebruik gemaakt. Tijdens de buitenlandse vakanties overnacht men voornamelijk in een hotel. Voor nagenoeg alle binnenlandse vakanties gebruikt men de auto als vervoersmiddel.

Veel te doen
In de meivakantie is er veel te doen. Op vrijdag 28 april wordt de zeventiende editie van de Haagse KoninginneNach gehouden. Dit jaar viert heel Nederland op 29 april Koninginnedag. In alle steden en dorpen worden activiteiten georganiseerd, variërend van vrijmarkten tot optredens in de open lucht.

Van 2 tot en met 7 mei zijn er de Open Cockpitdagen op vliegveld Soesterberg. Van 30 april tot en met 5 mei worden in Scheveningen zandsculpturen gebouwd, die na 5 mei ook te bezichtigen zijn. En op 5 mei vindt in Haarlem de zesentwintigste editie van Bevrijdingspop plaats.

Fietsmaand
Op zondag 30 april kan in het kader van de Batavus Fietsmaand in Valkenburg gefietst worden door de mergelgrotten en over delen van het Tour de France-parcours. Op zaterdag 6 mei kan men waterfietsen in één van de historische havens van Dordrecht en door en tussen het waterlandschap. Het complete programma en veel tips voor een dagje uit of een korte vakantie zijn ook te vinden op www.lekkerweg.nl