Provincie Noord-Holland

16-2-2006

Onderwerp

Monseigneur Bär houdt tweede Willem

R. vd Veen

Mgr. Bär, oud-bisschop van Rotterdam, is bereid gevonden de tweede Willem Arondéuslezing te houden. Inge Diepman zal het aansluitend debat leiden. Lezing en debat vinden plaats op dinsdag 25 april 2006 in het provinciehuis. Aanvang 20.00 uur.

Monseigneur Bär Mgr. Bär stond van 1982 tot 1993 aan het hoofd van het bisdom Rotterdam. Na zijn plotseling vertrek uit Rotterdam trad hij 1995 in het klooster van Chevetogne in België. Sindsdien verzorgt hij lezingen en treedt hij op als gastdocent bij uiteenlopende trainingen en leergangen.
Inge Diepman presenteerde onder andere het radioprogramma Vroege Vogels. In 1991 stapte ze over naar de televisie waar ze bekend werd met programmas als Herexamen, Het Zwarte Schaap en B&W.

De lezing
Het initiatief voor de Willem Arondéuslezing dateert uit december 2004 toen Provinciale Staten van Noord-Holland het besluit namen jaarlijks rond 5 mei Bevrijdingsdag een lezing te organiseren gewijd aan een aspect van het thema vrijheid. Aansluitend debatteert de inleider met zijn gehoor over de inhoud van de lezing. Met dit initiatief willen de Noord-Hollandse Staten de naam levend houden van Willem Johan Cornelis Arondéus (1894 1943), de Noord-Hollandse kunstenaar die voor zijn vrijheidsstrijd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse bezetter werd geëxecuteerd.
Eveneens willen Provinciale Staten met de lezing aan burgers en politici een forum bieden om van gedachten te wisselen over actuele en voor de provincie relevante maatschappelijke themas die een relatie hebben met het begrip vrijheid. Rudi van Dantzig, choreograaf en schrijver, hield 25 april 2005 de eerste Willem Arondéuslezing.

Tentoonstelling
Bezoekers aan de lezing zullen zich omringd weten door een tentoonstelling die, als alles meezit, door jongeren is gemaakt. Leerlingen van Noord-Hollandse middelbare scholen worden bij deze opgeroepen het begrip Vrijheid in beeld te brengen. Zij kunnen dat doen aan de hand van beelden, tekeningen, schilderijen, collages, fotomontages of welke denkbare vorm dan ook. Dat mogen eigen creaties zijn maar zij kunnen ook een bestaand kunstwerk fotografisch of op andere wijze in beeld brengen en deze eventueel voorzien van bestaande of zelf gemaakte teksten. Het uitdrukken van vrijheidsbeleving staat centraal: toon hoe vrij of onvrij je je voelt en hoe je denkt dat anderen die vrijheid beleven. Belangstelling? Neem contact op met Gerrit Bosch, conservator van de provincie Noord-Holland, tel. (023) 514 43 56 of boschg@noord-holland.nl