Provincie Noord-Holland

Vrijheid centraal op tweede Arondéuslezing

10-4-2006

Wie bepaalt de regels om onze vrijheid te waarborgen? En om wiens vrijheid gaat het eigenlijk? Dit soort fundamentele vragen schreeuwt om antwoord tijdens de tweede Arondéuslezing op dinsdag 25 april 2006. Spreker is dit jaar monseigneur Philippe Bär. Radio- en tv-presentatrice Inge Diepman leidt de discussie.

Choreograaf en schrijver Rudi van Dantzig beet vorig jaar het spits af als spreker op de eerste Arondéuslezing. Dit jaar zwengelt de voormalig bisschop van Rotterdam de discussie aan rond het begrip vrijheid.

Monseigneur Bär woont sinds 1993 in een Benedictijnenklooster in de Belgische Ardennen. In het boekje 'Langs wegen van barmhartigheid, gesprekken met bisschop Bär' uit 1996 leren we hem kennen als onafhankelijk, eigenzinnig denker. Zo noemde hij het ronduit slecht dat over de opheffing van het celibaat in de Rooms-katholieke kerk zelfs geen discussie mogelijk was.

De Arondéuslezing is een initiatief van Provinciale Staten. In 2005, toen Nederland zestig jaar vrij was, besloten zij de maatschappelijke betekenis van de Noord-Hollandse verzetsstrijder en kunstenaar Willem Arondéus te honoreren door zijn naam aan een jaarlijkse themalezing met debat te verbinden. Opzet was het creëren van een podium waar alle aspecten van het begrip vrijheid, ook de controversiële, aan bod komen.

Lezing bijwonen?
Voor de Arondéuslezing in het Haarlemse provinciehuis op 25 april om 20.00 uur is opnieuw een breed publiek uitgenodigd. Ook u bent van harte welkom. Aanmelden kan bij spoorm@noord-holland.nl of per post: provincie Noord-Holland, statengriffie, t.a.v. mw. M. Spoor, postbus 3007, 2001 DA Haarlem. Bellen mag ook: telefoonnummer 023 514 5308.

Voor én na afloop van de lezing kunt u de educatieve tentoonstelling Oorlog en Kunst bekijken die is gericht op jongeren in het voortgezet onderwijs. De tentoonstelling van de stichting Kunst en Cultuur reist langs Noord-Hollandse scholen en maakt in verband met de Arondéuslezing een uitstapje naar het provinciehuis.