Universiteit van Amsterdam

Is er een plek voor de islam in Amsterdam?

Amsterdamlezing


dinsdag 25 april 20.00 uur De laatste Amsterdamlezing van dit seizoen, getiteld Demografie en stabiliteit: is er een plek voor de islam in Amsterdam?, wordt gehouden door de Amsterdamse wethouder Ahmed Aboutaleb. Nog maar net was religie verdwenen uit het openbare leven van Nederland, of via migranten en internationale ontwikkelingen werd het weer een issue. Een negatief issue, want de islam wordt vooral verbonden aan armoede, achterstand en ontsporing. Tijdens de lezing voert Aboutaleb een verkenning uit naar de tolerantie over en weer en kijkt hij hoe Amsterdam de veerkracht kan opbrengen om de islam een adequate plek te bieden. Aboutaleb is wethouder van de stad Amsterdam met als portefeuille Werk en Inkomen, Onderwijs, Jeugd en Diversiteit, Educatie en Grote Stedenbeleid. Eerder werkte hij als bestuurder van FORUM, Instituut voor Multiculturele Ontwikkeling, en was hij hoofd van de afdeling Voorlichting van de Sociaal-Economische Raad (SER). In de nieuwe reeks Amsterdamlezingen, onder leiding van Paul Scheffer (bijzonder hoogleraar Grootstedelijke problematiek aan de UvA), gaan achtereenvolgens Gabriël van den Brink, Henk van Nierop, Tamarah Benima, Peter van Rooden, Rudy Frank Polanen, en Ahmed Aboutaleb in op het thema De seculiere stad. De geschiedenis en de actualiteit van het religieuze leven in Amsterdam staan hierbij centraal. Aan de orde komen onder andere de ontwikkeling van de joodse gemeenschap, de verschillende christelijke groeperingen en de moslims met hun verschillende herkomst. Ook wordt gekeken naar het ontstaan van tolerantie en de betekenis daarvan in onze tijd. Welke invulling moeten we nu geven aan het beginsel van de scheiding van kerk en staat? Hoe verhouden de verschillende geloven zich tot elkaar in Amsterdam? En wat is een seculiere stad in een tijd die een heropleving van de religieuze belangstelling laat zien?
Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Deelname: ¤ 4,50 per lezing (¤ 2,50 voor UvA-studenten en ¤ 3,50 voor UvA-medewerkers). Reserveren via internet: www.uva.nl/adamreeks. Toegangskaart ligt een halfuur voor aanvang van de lezing klaar aan de balie van de Aula.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.