Provincie Noord-Holland

14-4-2006

Onderwerp

Bär spreekt op tweede Arondéuslezing

Nederland staat op 5 mei stil bij 61 jaar vrijheid. Maar wat gedenkt Nederland? Om wiens vrijheid gaat het nu? Voelt iedereen zich echt vrij? Kunnen jongeren, ouderen en andere bevolkingsgroepen in Nederland in volle vrijheid keuzes maken die door iedereen worden gerespecteerd? Hoe vrij is Nederland eigenlijk?

Deze en verwante vragen staan centraal op dinsdag 25 april in het Haarlemse provinciehuis. Dan zal monseigneur Philippe Bär, oud-bisschop van Rotterdam, hierover een lezing houden en gaan aanwezigen na de lezing met elkaar in debat. Annagriet Beerstra, scholiere uit Hilversum en lid van de lijst NHJong en Simon Binnendijk, wethouder van Alkmaar en oud-docent uit het voortgezet onderwijs, zullen naast monseigneur Bär als co-referenten optreden. Zij zullen de monseigneur na zijn lezing als start van de discussie, indringende stellingen voorleggen.

TV-presentator en programmamaker Inge Diepman zal de discussie leiden. Diepman presenteerde onder andere het radioprogramma Vroege Vogels. In 1991 stapte ze over naar de televisie waar ze bekend werd met programmas als Herexamen, Het Zwarte Schaap en B&W.

Monseigneur Philippe Bär weet waarover hij praat als het om vrijheid gaat. Tot 1993 was hij bisschop van Rotterdam. In dat jaar werd hij plotseling en om onbekende redenen uit zijn functie gezet. Feit is dat hij onderwerpen als het priestercelibaat en abortus openlijk aan de orde stelde en daarover binnen de kerkgemeenschap wilde discussiëren. Ondanks zijn ontslag dat velen onrechtvaardig en onverdiend hebben gevonden, koos hij er voor in de katholieke kerk te blijven. Vanaf 1995 leeft Bär in het Benedictijnerklooster in Vlaanderen. Hij houdt lezingen en is spreker op seminars. Zowel voor als na de lezing is Bär voor interviews beschikbaar.

Voor aanvang en na afloop van de lezing kunnen bezoekers de tentoonstelling Oorlog en Kunst bekijken. Deze tentoonstelling, samengesteld door de stichting Kunst en Cultuur, reist in de maanden april en mei langs een aantal scholen in Noord-Holland. Op de lezingdag staat de tentoonstelling in het provinciehuis opgesteld.

Voor de lezing en het debat zijn nog enkele kaarten beschikbaar. De Arondéuslezing vindt plaats op dinsdag 25 april 2006 in het provinciehuis, Dreef 3 in Haarlem. Aanvang is 20.00 uur, bezoekers zijn welkom vanaf 19.30 uur. Voor inlichtingen en aanmelding kunt u terecht bij Marjo Spoor, telefoon (023) 514 53 08, e-mail: spoorm@noord-holland.nl