Provincie Drenthe

Werkconferentie Armoede en perspectief op 25 april - Armoede in Drenthe in kaart gebracht
14 Apr 2006

Armoede is in Drenthe, net als in andere provincies in Nederland, een feit. Drenthe als provincie steekt echter relatief gunstig af tegen de andere provincies. Het aantal huishoudens met een laag inkomen of een inkomen rond het sociaal minimum, in Drenthe zo'n 16.000, ligt zelfs iets onder het landelijk gemiddelde. Vergeleken met Friesland en Groningen heeft Drenthe het minst te maken met armoede. Dit blijkt uit een quickscan die de provincie Drenthe heeft laten uitvoeren. Op 25 april aanstaande organiseert de provincie een werkconferentie over dit onderwerp.

De lage-inkomensgrens ligt voor alleenstaanden op 850 euro netto per maand. Uit de meest recente gegevens blijkt dat er in Drenthe in 2002 zo'n 16.000 huishoudens met een laag inkomen waren, 8,4 % van alle huishoudens in Drenthe. Landelijk lag dit aantal op 9,3%. Vergeleken met de andere noordelijke provincies kent Drenthe het laagste aantal huishoudens met een laag inkomen (Groningen 11,2 % en Friesland 9,7%). Wel is er, net als elders, een toename te zien. Ook zijn er regionaal verschillen. Zo is het percentage lage inkomens in de gemeente Assen het hoogst ,10,4 %, terwijl de gemeente Tynaarlo het laagste percentage kent, namelijk 6,0 %.
Ook op het gebied van schuldhulpverlening is er in Drenthe sprake van een toename. In 2004 kreeg de GKB Drenthe 930 aanvragen voor schuldhulpverlening. Ten opzichte van het jaar ervoor is dit een toename van zo'n 16%. Gedeputeerde Haarsma: `Ondanks dat we relatief gunstig afsteken laten de resultaten van dit onderzoek zien dat armoede ook in Drenthe een punt van zorg is. Armoede kan een grote invloed hebben op het leven van mensen, of het nu gaat om financiële problemen, sociale uitsluiting of een slechtere gezondheidstoestand. Dit geldt zeker wanneer het gaat om langdurige armoede.' Mede naar aanleiding van een motie van provinciale staten organiseert de provincie op 25 april aanstaande een werkconferentie over dit onderwerp. Tijdens de werkconferentie wil de provincie met partijen van gedachten wisselen over de vraag of de provinciale overheid een rol zou moeten spelen bij de bestrijding van armoedeproblematiek en zo ja, in welke vorm.