Gemeente Leeuwarden

Koninklijk Bezoek in Leeuwarden op 25 april

Groothertog Hendrik en Groothertogin Maria van Luxemburg zijn op uitnodiging van Koningin Beatrix van 24 tot en met 26 april te gast in ons land. Tijdens dit driedaagse staatsbezoek staat op dinsdag 25 april de provincie Fryslân op het programma. Het ochtendprogramma speelt zich geheel af in Leeuwarden.

Het gezelschap komt per vliegtuig naar Leeuwarden. Om 10.00 uur worden de Koningin en haar gasten aan de Groeneweg ontvangen door burgemeester Geert Dales van Leeuwarden. Hij begeleidt het gezelschap vervolgens lopend door de Breedeplaats naar de Grote Kerk. De voormalig kerkvoogd, de heer B. van Haersma Buma, zal het gezelschap rondleiden door de kerk en onder andere informatie geven over de Koninklijke Grafkelder en de herdenkingssteen van koningin Juliana.

Het gezelschap zal vervolgens over het Jacobijnerkerkhof en door de Grote Kerkstraat wandelen naar het Princessehof. Directeur Cees van 't Veen van Princessehof verzorgt een rondleiding door het museum. Omstreeks 11.00 uur vertrekt het gezelschap met de Koninklijke bus naar Hogeschool Van Hall Larenstein en onderzoeksinstituut Wetsus aan de Agora. Het gezelschap wordt rondgeleid en bezoekt onder meer ultramoderne (educatieve) laboratoria van Wetsus en Van Hall.

Het bezoek aan Leeuwarden wordt afgesloten in het Poptaslot. Vanaf de Slotlaan gaat het gezelschap per landauer, getrokken door twee Friese paarden, naar het slot. Rond 14.00 uur vertrekken de Koningin en de Groothertog en Groothertogin vanuit het Poptaslot naar Eernewoude voor een boottocht. Gedurende de boottocht wordt uitleg gegeven over de flora en fauna van het Friese merengebied. Rond 15.40 uur vertrekt het gezelschap weer vanaf de Vliegbasis Leeuwarden.


----------

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de perstelefoon van de gemeente Leeuwarden 058 - 233 4002.