Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Prof.dr. A. Fairclough (Adam)

Faculteit Letteren
Email a.fairclough@let.leidenuniv.nl
Telefoon 071 527 2706

Geboortedatum 14 november 1952
Geboorteplaats London
Studie Geschiedenis
Promotie 4 juli 1978
Proefschrift A study of the Southern Christian leadership conference and the rise and decline of the non-violent civil rights' movement Ambtsaanvaarding 1 augustus 2005
Datum oratie 25 april 2006
Vakgebied Geschiedenis en cultuur van de Verenigde Staten

Trefwoorden

Afro-Amerikaanse geschiedenis, burgerrechtenbeweging, zuiden van de V.S., Louisiana, Martin Luther King jr.

Mijn inspiratie

Sinds 1995 doe ik onderzoek naar de opleidingen van Afro-Amerikanen in het zuiden van de VS, van de oprichting van de eerste scholen voor zwarten tijdens de Amerikaanse burgeroorlog, tot de afschaffing van de segregatie honderd jaar later. Ik concentreer me op het werk van zwarte onderwijzers om scholen op te richten, en gelijke kansen op onderwijs te creëren, tegen de wens van blanken in om de opleiding van zwarten te beperken en te controleren. Mijn onderzoek richt zich ook op de taak van zwarte onderwijzers als leiders van hun gemeenschappen en als diplomaten tussen de twee rassen. In hun ijver voor betere opleidingen richtten onderwijzers professionele verenigingen op die zaken deden met zuidelijke blanken, en sloten zij gecompliceerde bondgenootschappen met kerken in het noorden en filantropische organisaties. De ambivalente verhouding van veel zwarte onderwijzers, die zochten naar betere scholen binnen het afzonderlijke systeem, tot de burgerrechtenbeweging, die de afschaffing van de afzonderlijke scholen zocht, onderstreept een fundamentele vraag: hebben de zwarte onderwijzers van het zuiden bijgedragen aan de afschaffing van apartheid, of hebben ze de apartheid zonder zich dat bewust te zijn gesteund?

Publicaties


* (2001) Teaching Equality: Black Schools in the Age of Jim Crow, Athens: University of Georgia Press.

* (2001) Better Day Coming: Blacks and Equality 1890-2000, New York: Viking.

* (1995) Race and Democracy: The Civil Rights Struggle in Louisiana, 1915-1972, Athens: University of Georgia Press.
* (1995) Martin Luther King, Jr, Athens: University of Georgia Press.

* (1987) To Redeem the Soul of America: The Southern Christian Leadership Conference and Martin Luther King, Jr, Athens: University of Georgia Press.

Website

http://www.geschiedenis.leidenuniv.nl/index.php3?n=114&c=719