Ingezonden persbericht


Informatiemiddag rond terugkeer naar Bosnië-Herzegovina

Cordaid-partner Drina-Srebrenica vertelt

Persuitnodiging, Den Haag, 20 april 2006

Wilt u weten hoe het (uitgeprocedeerde) asielzoekers vergaat na terugkeer naar hun land van herkomst? Maatwerk bij terugkeer, een project van Cordaid, organiseert op dinsdag 25 april a.s. een informatiemiddag over de hulp die zij verschaft aan vluchtelingen en asielzoekers die gekozen hebben voor vrijwillige terugkeer naar Bosnïe-Herzegovina.

Informatiemiddag:
25 april 2006, aanvang 13.30 uur bij Cordaid in Den Haag, Lutherse Burgwal 10

Deze en volgende week ontvangt Cordaid twee medewerkers van haar Bosnische partnerorganisatie Drina-Srebrenica. Cordaid werkt sinds 1996 met deze organisatie samen op het gebied van vluchtelingen en terugkeerders in Bosnië. Drina-Srebrenica assisteert Cordaid bij het beantwoorden van vragen van asielzoekers die werken aan terugkeer en geeft directe assistentie aan hen in de eerste periode na terugkeer. Sinds 2002 keerden ca. 200 Bosnische vluchtelingen in Nederland terug naar Bosnië met hulp van Cordaid en Drina-Srebrenica. De medewerkers van Drina-Srebrenica kunnen dus vertellen hoe het deze terugkeerders sindsdien is vergaan.

Maatwerk bij Terugkeer, een project van Cordaid, assisteert bij het wegnemen van belemmeringen die (uitgeprocedeerde) asielzoekers ondervinden bij vrijwillige terugkeer in het land van herkomst. Medefinancieringsorganisatie Cordaid ondersteunt wereldwijd partnerorganisaties in 40 ontwikkelingslanden.

Programma:
13.30 uur Ontvangst

13.45 uur Opening door de voorzitter (Joep van Zijl, hoofd afdeling Service Bureau Particulieren Cordaid)

14.00 uur Maatwerk bij Terugkeer: Aanvragen voor bemiddeling naar voormalig Joegoslavië en Bosnië Herzegowina in het bijzonder (Hans Scheen, coördinator bij Maatwerk bij Terugkeer)

14.15 uur Informatie over Bosnië Herzegovina; de situatie voor terugkeerders en ervaringen met Maatwerk bij Terugkeer (Zulfo Salihovic, directeur Drina-Srebrenica)

15:00 uur Pauze

15:30 uur Verhalen van individuele terugkeerders (Vildana Mahmutovic, programmacoördinator Drina-Srebrenica, en Marieke van Houtte, studente CIDIN, Nijmegen)

16.15 uur Vragen en discussie

17.15 uur afsluiting met drankje