Technische Universiteit Delft

TU Delft rekent soldatenkleding door

Over de chemische en fysische processen die bepalend zijn voor de kwaliteit van beschermende soldatenkleding (bijvoorbeeld tegen gifgas) was tot nu toe weinig bekend. De Delftse onderzoeker Michal Sobera heeft daar via computermodellering verandering in gebracht. Het doorrekenen van een realistisch lichaamsmodel met beschermende kleding is volgens hem binnen enkele jaren mogelijk. Sobera promoveert op dinsdag 25 april op dit onderwerp.

Michal Sobera heeft tijdens zijn promotie-onderzoek kleding onderzocht die beschermt tegen zogenaamde NBC-wapens (Nucleair, Biologisch en Chemisch). Deze kleding wordt bijvoorbeeld gedragen door soldaten en brandweerlieden en beschermt hen (tot op zekere hoogte) tegen bijvoorbeeld giftige gassen. Hij deed dit in opdracht van en in nauwe samenwerking met TNO Defensie en Veiligheid en hij werkte ook samen met het Amerikaanse leger, meer precies het US Army Soldier Systems Center, een researchinstituut van het Amerikaanse Department of Defense dat is gespecialiseerd in onderzoek naar onderwerpen die direct met militair personeel te maken hebben.

Tot nu toe was er vrij weinig fundamentele kennis beschikbaar over de stromingen en de warmte- en massaoverdracht die de werking van dit soort kleding bepalen. Sobera heeft nu een aanzet gegeven om deze kennis naar een hoger peil te brengen.

Het werk van Sobera vindt volledig van achter de computer plaats. Er komen geen proefpersonen aan te pas. Sobera bereikt zijn conclusies via computermodellering van relevante lichaamsdelen, de beschermende kleding en de natuurwetten waar gevaarlijke gassen (en dergelijke) aan moeten voldoen.

Vooral het bepalen van het tijdstip waarop de kleding zijn werking verliest is daarbij belangrijk. De absorberende koolstoflaag in de kleding is op een gegeven moment verzadigd waarna de beschermende werking van de kleding snel afneemt. Sobera is er met zijn computermodellen in geslaagd dit moment voor verschillende situaties te berekenen. Dit gebeurde nog aan de hand van vrij eenvoudige modellen, maar de doorrekening van een compleet realistisch model van het lichaam inclusief beschermende kleding is volgens hem binnen enkele jaren mogelijk.

Nadere informatie:

Voor nadere informatie over dit persbericht kunt u contact opnemen met:

Michal Sobera: tel. 070-4474831; e-mail: michal.sobera@shell.com of m.p.sobera@tnw.tudelft.nl

Frank Nuijens, wetenschapsvoorlichter TU Delft, tel. 015 278 4259 of 06 14 01 51 18, F.W.Nuijens@tudelft.nl