Universiteit Leiden

Meer informatie: dienst Interne en Externe Communicatie, tel. 071-5273282

Vernacular photography
De esthetische kwaliteit is niet langer uitsluitend de drijfveer van de hedendaagse fotografie. Een fundamenteel onderdeel van de hedendaagse fotografenpraktijk is immers het selecteren en classificeren van beeldmateriaal, van andere, in het bijzonder anonieme, onbekende fotografen. De verschuiving in de rol van de fotograaf als beeldmaker naar die van visueel historicus is boeiend en nog nauwelijks onderzocht. Doel van het symposium is vanuit verschillende perspectieven (kunstenaarspraktijk, geschiedenis van de fotografie, visuele cultuur, antropologie) op zoek te gaan naar de betekenis van allerlei verschijningsvormen van wat wordt aangeduid als vernacular photography voor de hedendaagse beeldende kunst en beeldcultuur.
Het symposium is van belang voor het wetenschappelijk onderzoek van de fotografie en draagt bij aan de ontwikkeling van een historische typologie van vernacular photography.

Keynote sprekers
Toonaangevende wetenschappers en practicioners op dit gebied komen in Leiden bijeen. Keynote sprekers zijn Elizabeth Edwards (UK), Susan Meiselas (VS), Joachim Schmid (D) en Jacqueline Hassink (NL).

Digitale presentaties
Hedendaagse fotografen met artistieke ambities werken aan een alternatieve typologie van gevonden fotos en aan de constructie van beeldcultuur in een veranderend tijdsbeeld. Impliciet roept de ontwikkeling de vraag op in hoeverre het kiekje, de amateurfoto, en de foto als wetenschappelijk document, als verzamelobject onder professionele fotografen een aparte status innemen. Digitale presentaties over kunstenaarsstrategieën, fotografie en archieven van Peter Piller (D), Charlotte Dumas (NL), Andrea Stultiens (NL) en Parisa Damandan (Iran) worden getoond.

Referenten
In het onderwijsprogramma van de nieuwe opleiding Master Photographic Studies wordt gestreefd naar integratie en onderlinge verbondenheid van kunst en wetenschap, in het bijzonder vanuit het perspectief van de professionele fotograaf en beeldende kunstenaar als visueel historicus. Het samenwerkingsverband met de Amerikaanse fotojournalist en onderzoeker Susan Meiselas is daarop gericht. Daphne Hogeweg, Taco Hidde Bakker, Lotte Stekelenburg en Iris Sikking, studenten van de masteropleiding treden op als referent van de keynote sprekers.

Informatie
Dinsdag 25 april, 9.30-17.30 uur. Deelnamekosten: 35,- / 15,- (studenten).
Lipsiusgebouw (zaal 005), Cleveringaplaats 1, Leiden. Route>> Meer info over het symposium bij de coördinator van de Master photographic Studies: of bij , tel. 071 527 18 04.

Inschrijving
Inschrijving voor het symposium via het hiervoor bestemde inschrijfformulier, toesturen naar: Faculteit der Kunsten, Rapenburg 38, 2311 EX Leiden.
Betaling per eenmalige machtiging door gebruik te maken van het inschrijfformulier.>>

Uitnodiging>> Programma>> Inleiders>> Keynote sprekers>>
Digitale presentaties>> Inschrijfformulier>> Routebeschrijving Lipsius Photographic Studies Symposium Photographic Studies Programma Photographic Studies Inleiders Photographic Studies Keynote Photographic Studies DVD