Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

06-09/ 25 april 2006

NMa: Smiths mag Duyvis overnemen

Smiths Food Group, onderdeel van PepsiCo, mag Duyvis overnemen. Dit concludeert de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) na een beoordeling van de gevolgen van deze concentratie. Smiths Food Group is producent van chips en zoutjes. Duyvis is met name actief op het gebied van borrelnoten en pinda's.

De NMa stelt vast dat beide partijen samen weliswaar op het gebied van hartige snacks een sterke positie krijgen, maar dat de concentratie er niet toe leidt dat een economische machtspositie ontstaat of wordt versterkt. Na de concentratie blijven er voor consumenten en afnemers voldoende keuzemogelijkheden voor hartige snacks over, waaronder huismerken en andere merkproducten. Daarnaast behouden supermarkten voldoende ruimte om tegenwicht te bieden aan de nieuwe partij.

De NMa beoordeelt bij fusies en overnames boven bepaalde omzetdrempels of een economische machtspositie ontstaat of wordt versterkt. Een dergelijke machtspositie kan nadelige gevolgen hebben voor de prijs, kwaliteit en diversiteit van het aanbod omdat de nieuwe onderneming zich, door de verkregen positie, in belangrijke mate onafhankelijk van concurrenten, afnemers en uiteindelijk consumenten kan gedragen.

Met vriendelijke groet,

DTe Webredactie


---
Postadres: Directie Toezicht Energie (DTe)
Postbus 16326, 2500 BH Den Haag

Bezoekadres: Zürichtoren, Muzenstraat 81
2511 WB Den Haag

Telefoonnummer: (070) 330 33 30
Faxnummer: (070) 330 33 70
E-mail: info@nmanet.nl