Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen

25-04-2006 Populariteit Griekenland en Spanje groeit, Turkije daalt De georganiseerde vakantieganger boekte tot en met 9 april nu nog maar
1% minder zomervakanties dan verleden jaar in die periode, volgens de ANVR/TNS Nipo cijfers. De zomerboekingen komen hiermee langzaam uit het dal. Boekingscijfers van vorige maanden lieten nog cijfers zien die uitkwamen op 5%, -6% en 7%. Het totaal aantal winterboekingen (zowel zon- als sneeuwbestemmingen) eindigt dit seizoen op 8%.

Winter
Alle winterboekingen (zowel zon- als sneeuwbestemmingen) die gemaakt zijn voor de periode 1 november 05 - 1 april 06 komen niet verder dan 8% t.o.v. verleden jaar winter. Van het totaal aantal geboekte winterse vliegvakanties tot en met 9 april (-7% t.o.v. vorig jaar, marktaandeel 42%) koos 69% van de Nederlanders voor een Europese vliegbestemming (-13% t.o.v. verleden jaar) en 31% koos voor een verre vliegbestemming dat daarmee 9% hoger uitkwam dan verleden jaar. Sneeuwbestemmingen voor het beoefenen van de wintersport werden door de ANVR reiziger 6% minder geboekt dan verleden jaar. De twee favoriete wintersportlanden Oostenrijk (marktaandeel 48%) en Frankrijk (marktaandeel 33%) noteerden met resp. 5% en 11% minder ANVR georganiseerde reizigers. Ook Duitsland met 4% (marktaandeel 7%) en Italië met 5% (marktaandeel 3%) zagen minder georganiseerde Nederlandse skiërs. Alhoewel hun marktaandeel nog laag is (resp. 3% en 0,5%), deden Tsjechië met +7% en Bulgarije met +16% het goed bij de Nederlandse ANVR sneeuwzoeker.

Zomer
86% Van de Nederlanders die al een vliegvakantie heeft geboekt bij een ANVR touroperator kiest deze zomer voor een bestemming binnen Europa, terwijl 14% de voorkeur geeft aan een verre bestemming. Daarmee lopen de Europese vliegvakantieboekingen 3% achter op verleden jaar t/m 9 april en lopen de verre bestemmingen 2% achter.

Populair in Europa tot op heden zijn Griekenland met +28%, Spanje met
+18%, Portugal met +24% en Italië met +6%. De marktverdeling tot en met 9 april laat zien dat de vliegmarkt naar Griekenland en Spanje gelijk staan met ieder 22% en dat Turkije nog achterblijft met een marktaandeel van 20% en blijft steken op 41% t.o.v. de boekingen vorig jaar.

Bij verre bestemmingen zijn het Noord-Amerika (-14%), Midden-Amerika (-19%) en Afrika (-7%) die achterblijven op vorig jaar deze periode. Het Caraïbisch Gebied (+9%), Zuid-Amerika (+2%) en het Verre Oosten (+15%) lijken meer in trek te zijn bij de reislustige Nederlander. Zo ontvangen Sri Lanka +413%, Malediven +466%, Thailand +29%, China +18%, Vietnam +19% en Maleisië +34% beduidend meer Nederlanders die ANVR georganiseerd reizen, al gaat het bij de diverse landen om uiteenlopende exacte aantallen.

Het vliegtuig is met 3% (marktaandeel 52%) deze zomer nog het meest populaire vakantievervoermiddel. Echter, de auto met +1% (marktaandeel 42%), de trein met +2% (marktaandeel 1%) en de bus met +3% (marktaandeel 5%) zijn meer in trek dan vorig jaar bij de boekingen t/m 9 april. Zowel bij de busrondreizen met excursies (-1%) als bij de buspendels (+17%) is het Italië (resp. +13% en +26%) dat erg in trek is. Deze zomer is ook Spanje (+30%) als buspendel populair.
- Zomerboekingen kruipen langzaam uit het dal (20-03-2006) 25-4-2006