Gemeente Rotterdam

Een tiental organisaties heeft maandag 24 april gezamenlijk het convenant Kleinschalige incidenten en Zedenzaken (KIZ) ondertekend. Daarin wordt afgesproken dat bij incidenten die veel maatschappelijk onrust veroorzaken zoals een ernstig geweldsmisdrijf of een zedenzaak in de buurt, persoonsgegevens worden uitgewisseld tussen de instanties die hulp bieden.

Jaarlijks spelen zich vele kleinere rampen af in Nederland. Dodelijk geweld binnen het gezin, zinloos geweld in het uitgaansleven, spraakmakende zedenzaken, of onbegrijpelijk geweld op school. Dit soort voorvallen veroorzaakt dikwijls veel maatschappelijke onrust. De ervaring leert dat voorlichting, psychosociale opvang, en hulpverlening dan van groot belang zijn. Voor een slagvaardige aanpak is coördinatie en zo nodig uitwisseling van persoonsgegevens tussen de samenwerkende organisaties noodzakelijk. Het nu getekende convenant maakt die samenwerking mogelijk. De aanpak staat beschreven in het Protocollenpakket KIZ.

De kleinere rampen betekenen voor de individuele slachtoffers en nabestaanden vaak niet minder leed of schade dan de grote rampen. Klein slaat hier dan ook vooral op de omvang van de inzet van politie en hulpverleners. In dergelijke gevallen voorziet de Wet Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen niet, terwijl er toch behoefte is aan samenwerking en coördinatie. Hierin voorziet het KIZ. De noodzakelijk hulp bij een incident is de verantwoordelijkheid van de GGD. Doel van KIZ is het verminderen van de met het incident samenhangende gezondheidsklachten en de maatschappelijke onrust.

De ondertekenende organisaties zijn: Politie Rotterdam Rijnmond, GGD Rotterdam e.o., GGD Nieuwe Waterweg Noord, Centrum voor Dienstverlening, Slachtofferhulp, Bureau Jeugdzorg, GGZ Europoort, BavoRNO, GGZ Delftland, en Maatschappelijke Dienstverlening Nieuwe Waterweg.

Bron: Bestuursdienst, 25-04-2006