MINVROM: toekomstagenda milieu: schoon, slim, sterk

Ministerie vrom

http://www.vrom.nl

Staatssecretaris Van Geel presenteert plannen voor nieuw milieubeleid

Schoon, slim, sterk. Dat is waar Nederlands milieubeleid volgens staatssecretaris Pieter van Geel (Milieu) voor moet staan. 'Schoon, omdat de inwoners van ons land recht hebben op een schone en veilige leefomgeving. Slim, omdat gezocht is naar instrumenten die passen bij de eisen van deze tijd. Sterk, omdat ik toe wil naar een beleid dat nog vele jaren meekan en van milieu een economische kans maakt,' aldus de staatssecretaris. Van Geel heeft zijn plannen voor het nieuwe milieubeleid, de Toekomstagenda Milieu, vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Zakelijke aanpak
Nieuw milieubeleid is volgens de staatssecretaris nodig omdat het Nederlandse milieubeleid vastloopt: 'Bij het uitvoeren van het Nationaal Milieubeleidsplan 4 (NMP4) bleken de instrumenten van het milieubeleid tekort te schieten. Bovendien dwong de tegenvallende economie keuzes te maken. Hierdoor konden niet alle plannen uit het NMP4 direct worden uitgevoerd. Met de Toekomstagenda Milieu gaan we de doelstellingen van het milieubeleid alsnog halen.'
Bij het opstellen van de Toekomstagenda heeft Van Geel bewust gekozen voor een aanpak die past bij onze tijd: zakelijk en met een nuchtere afweging van kosten en baten. Een goede kwaliteit van leven, economische groei zonder verdere aantasting van het milieu en het voorkomen van afwenteling op andere landen en volgende generaties, zijn hierbij harde randvoorwaarden geweest. 'Een aanpak van het milieubeleid waarmee we nu en in de toekomst de veiligheid en gezondheid van de inwoners van Nederland zeker kunnen stellen,' aldus de staatssecretaris.

Lobbyen in Europa
Het kabinet zet met de Toekomstagenda Milieu sterker in op Europa. Veel Nederlandse milieuvraagstukken zijn namelijk alleen in Europees verband op te lossen. 'Wij hebben er belang bij als problemen aan de bron worden aangepakt, dus zorgen dat auto's en industrie schoon worden. Bedrijven in Europa kunnen zo op een eerlijke manier met elkaar concurreren omdat ze aan dezelfde milieu-eisen moeten voldoen. 'Voorstel is coalities te sluiten met gebieden met een even grote bevolkingsdichtheid en milieudruk als Nederland, zoals het Ruhrgebied, Po-vlakte en Greater London. Zij staan voor dezelfde opgave als Nederland. Gedacht wordt aan het samen stimuleren van schonere personenauto's, het uitwisselen van best practices of samen lobbyen in Brussel.

Meer eigen verantwoordelijkheid bedrijven
De sleutel voor het oplossen van milieuproblemen ligt volgens het kabinet bij het bedrijfsleven. De Toekomstagenda Milieu geeft daarom het bedrijfsleven meer de ruimte om eigen verantwoordelijkheid te nemen. Denk hierbij onder meer aan het uitbreiden van de emissiehandel voor CO2 naar andere sectoren en broeikasgassen. Maar ook aan private vergroening, waarbij bedrijven milieukosten zelf onderling verrekenen zoals bij elektronische apparaten nu al het geval is.
Met het bedrijfsleven worden daarnaast scenario's opgesteld die voor bepaalde milieu-onderwerpen de verwachte (beleids) ontwikkeling in kaart brengen. Bedrijven kunnen hier dan hun bedrijfsstrategie op aanpassen.
Het kabinet gaat ook de kansen die milieuverbetering biedt voor het stimuleren van de economische groei beter benutten. Zo zijn Nederlandse kennis en ervaring op het gebied van bijvoorbeeld waterzuivering en afvalbeheer al succesvolle exportproducten. Samen met de water- en afvalsector wordt een innovatieagenda gemaakt. Eveneens wordt onderzoek gedaan naar een kapitaalfonds voor eco-efficiënte innovaties. Dit fonds is gericht op creatieve ondernemers die milieuvriendelijke producten in de markt willen zetten.

Zaken op orde
De overheid moet ook de eigen zaakjes op orde hebben. Daarom worden de regelgeving, vergunningverlening en handhaving aangepast aan de eisen van deze tijd. De taakverdeling tussen de verschillende overheden wordt ook onder de loep genomen. Als Nederlands grootste consument geeft de overheid ook zelf het goede voorbeeld. Vanaf 2010 is duurzaam inkopen een zwaarwegend criterium bij alles wat het Rijk aanschaft. Het kabinet gaat daarnaast beter aansluiten bij de wensen, opvattingen en mogelijkheden van burgers. Het 'waarom' en de resultaten van beleid worden beter gecommuniceerd. Zo is de Toekomstagenda vanmorgen aan redacteuren van schoolkranten gepresenteerd, is de persconferentie via internet te volgen (www.vrom.nl/toekomstagenda) en is er een publiekseditie van de plannen gemaakt. Ook gaat in 2008 een website met alle lokale milieu-informatie de lucht in.

Inspiratie
De inbreng van maatschappelijke organisaties, bestuurders, deskundigen en bedrijven vormt de inspiratie voor de Toekomstagenda Milieu. Van Geel: 'Daarmee heb ik willen bereiken dat de voorstellen goed aansluiten bij de wensen en mogelijkheden van iedereen die betrokken is bij de uitvoering ervan. Want in ons kleine land kan het milieubeleid alleen slagen met de inzet van ieders creativiteit en energie.'

Voortgangsrapportage
De Toekomstagenda Milieu is een agenderende nota met concrete plannen. Begin 2007 presenteert het kabinet een voortgangsrapportage met de stand van zaken en resultaten van de geplande acties.




Ministerie van VROM