Openbaar Ministerie Zwolle/Lelystad

Zwolle, 25 april 2006.

Vervolging raadsheer wegens verdenking
poging zware mishandeling en poging doodslag

Een 48-jarige man uit Groningen wordt vervolgd op verdenking van poging tot zware mishandeling en poging doodslag. De verdachte is raadsheer (rechter in hoger beroepszaken) bij het gerechtshof Leeuwarden, maar al langere tijd geschorst. De strafbare feiten waarvan de man verdacht wordt vonden plaats in oktober 2004 binnen de relationele sfeer.

Het onderzoek in deze zaak is verricht door de Rijksrecherche onder leiding van het Openbaar Ministerie Zwolle-Lelystad. Door de Hoge Raad is bepaald dat de zaak moet worden behandeld door de rechtbank Zwolle-Lelystad. Dit om te voorkomen dat er leden van de rechterlijke macht bij het onderzoek betrokken zijn die op enigerlei wijze zouden kunnen worden beticht van vooringenomenheid. De rechtbank Zwolle-Lelystad valt binnen het hofressort Arnhem.

De verdachte is op 25 april 2005 aangehouden. Hij is op 28 april op last van de rechter-commissaris in afwachting van het onderzoek op vrije voeten gesteld. Het OM is tegen deze beslissing in hoger beroep gegaan. De rechtbank heeft in hoger beroep de voorlopige hechtenis bevolen en vervolgens onder strikte voorwaarden geschorst.

De verdachte is op eigen verzoek met ingang van 1 mei 2006 ontslag uit zijn functie verleend.

De zaak zal dienen bij de meervoudige kamer van de rechtbank te Zwolle op dinsdag 23 mei om 10.00 uur.
---