Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Datum: dinsdag 25 april 2006

Memisa en Albert Schweitzer ziekenhuis werken samen in Malawi

Op structurele wijze samenwerken met een gezondheidspartner van Memisa/Cordaid. Dat was de wens van het Albert Schweitzer ziekenhuis in Dordrecht. Vandaag tekenen beide partijen een samenwerkingsconvenant voor de periode van drie jaar. Het Albert Schweitzer zal in deze periode nauw samenwerken met het Holy Family Mission Hospital in Phalombe, Malawi.

Marjolein Wilmink, Hoofd Relatiemanagement van Cordaid: "Het verzoek van het Albert Schweitzer ziekenhuis kwam heel goed overeen met ons voornemen om meer met andere partijen, zoals het bedrijfsleven, overheden en banken, samen te werken. We brengen kennis, vaardigheden, middelen en netwerken samen. Hierdoor bereiken we meer dan alleen!"

Het Holy Family Mission Hospital is een plattelandsziekenhuis in het zuiden van Malawi, een van de armste landen ter wereld. Het ziekenhuis wordt sinds 1998 gesteund door Memisa. Het is in 1960 opgericht door de Medische Missie Zusters. In 1994 hebben zij het beheer overgedragen aan het Aartsbisdom van Blantyre, dat in totaal drie missieziekenhuizen en zes gezondheidscentra beheert. Het ziekenhuis telt 220 bedden en bedient zo'n 300.000 mensen. Het beschikt over meerdere afdelingen, zoals een kinderafdeling, een gynaecologische afdeling, een interne en een chirurgische afdeling. Op dit moment werkt er nog een Nederlandse (Memisa/Cordaid)- arts. In de toekomst zal het ziekenhuis volledig door Malawianen worden gerund, zoals ook al gebeurd is in andere, door Memisa/Cordaid ondersteunde ziekenhuizen in Malawi.

De beide ziekenhuizen zullen op verschillende terreinen met elkaar gaan samenwerken. "Zowel medisch inhoudelijk als op management niveau zal het personeel van beide ziekenhuizen kennis en ervaring uitwisselen", vertelt Leen Pijpers, lid van het College van Bestuur van het Albert Schweitzer. De twee ziekenhuizen zullen daarnaast expertise uitwisselen op het gebied van thuiszorg en verzekeringssystemen. Het Holy Familiy Hospital kan in de toekomst gebruik maken van materialen van het Albert Schweitzer ziekenhuis, rekening houdend met lokale omstandigheden, zoals continuïteit van onderhoud en beschikbaarheid van reserve-onderdelen.

Deze zomer vertrekt een delegatie van Memisa/Cordaid en het Albert Schweitzer ziekenhuis naar Malawi om concrete afspraken te maken over de samenwerking.



Ingezonden persbericht