Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Van Ardenne bij laatste actiedag Zip your Lip

Vastenactie maakt jongeren bewust van honger, aids en armoede

De afgelopen maand hebben 150 middelbare scholen deelgenomen aan Zip your Lip, de landelijke jongerenactie van ontwikkelingsorganisatie World Vision. Op 27 april wordt de actie afgesloten. De laatste deelnemende school is Het Groene Hart Lyceum in Alphen aan den Rijn. Minister Van Ardenne komt naar Alphen om het startsein te geven voor de laatste Zip your Lip dag van 2006.

Erica Smallenbroek, coördinator van de Zip your Lip actie, is blij met de komst van Van Ardenne. "Het is geweldig dat ze op deze manier haar betrokkenheid wil tonen bij jongeren die zich inzetten voor de strijd tegen aids in Afrika," zegt ze. "De laatste zipdag krijgt daardoor echt een feestelijk tintje!"

Subsidie
Het afgelopen jaar heeft World Vision overheidssubsidie gekregen om een groot aidsproject te starten in landen in Oost-Afrika. Onderdeel van de subsidieaanvraag was ook het creeeren van bewustwording met betrekking tot aids en armoede bij de Nederlandse jeugd. Zip your Lip is daarvoor een prima middel. Smallenbroek: "Zip your Lip richt zich op jongeren van 12-16 jaar en bepaalt hen heel sterk bij het leven van Afrikaanse jongeren zoals zijzelf. Als al die kids die dit jaar gezipt hebben, zich nu meer bewust zijn geworden van het feit dat in Afrika hele economieen instorten door een ziekte, dan ben ik tevreden. En het is natuurlijk een prachtige opsteker voor alle zippers dat Minister Van Ardenne door haar komst laat blijken dat zij net zo vierkant achter de doelen van Zip your Lip staat als de jongeren zelf."

Zip your Lip
Ieder jaar organiseert World Vision de actie Zip your Lip. Erica Smallenbroek: "Zip your Lip 2006 is gestart op donderdag 23 maart en loopt door tot en met 28 april. Tijdens deze periode hebben ruim 150 scholen en bijna 100 jongerengroepen gezipt. Er hebben ruim 8000 jongeren meegedaan. Op de laatste actiedag, waar Minister Van Ardenne komt, gaan we de voorlopige resultaten van de actie onthullen." Meer wil Smallenbroek niet verklappen. "Nee, dat houden we nog even geheim. Kom op 27 april maar naar Alphen aan den Rijn," lacht ze.

Aids in Afrika
Zip your Lip is een actie waarbij jongeren 24 uur lang niets eten en zich daarvoor laten sponsoren. De actie is dit jaar voor de vijftiende keer georganiseerd door World Vision Nederland. Het doel is geld op te halen voor jongeren in Afrika die lijden onder de gevolgen van aids. Smallenbroek legt uit: "Veel kinderen verliezen hun ouders door aids. In het gezin is er dan niemand meer die de kost verdient of op het land werkt om voedsel te verbouwen. Dat moeten de kinderen zelf gaan doen. Ze moeten van school af, een baantje zoeken, zelf hun land bewerken en voor hun broertjes en zusjes zorgen. Dat is een heel zwaar leven voor een kind. Meestal lukt het niet om voor voldoende inkomsten te zorgen, zodat er ook geen brood meer op de plank komt. Daarom zeggen we: Aids veroorzaakt honger". En dat hongergevoel hebben duizenden jongeren de afgelopen weken een beetje kunnen ervaren.



Ingezonden persbericht