Unicef



Nieuwe behandelmethode tegen malaria in Somalië 25 april 2006, Nairobi - Elk jaar overlijden in Afrika ongeveer een miljoen kinderen aan de gevolgen van malaria. Somalië hoort bij de landen waar de ziekte veel slachtoffers maakt. Vandaag, op Africa Malaria Day, meldt Unicef dat in Somalië een nieuwe combinatie van medicijnen betere resultaten geeft bij de behandeling van deze ziekte.

Met insecticiden behandelde muskietennetten beschermen je 's nachts tegen de malariamug.
Met insecticiden behandelde muskietennetten beschermen je 's nachts tegen de malariamug.

In Somalië werd tot voor kort gebruik gemaakt van één middel om de verschijnselen van malaria te behandelen, maar het medicijn boette aan effectiviteit in doordat de werking afnam. Nu is er een nieuwe combinatie van medicijnen met de naam ACT beschikbaar. De afkorting staat voor Artemisinin-gebaseerde Combinatie Therapie en bestaat uit twee medicijnen. Sinds januari 2006 traint Unicef gezondheidswerkers in het gebruik van ACT. De combinatietherapie wordt toegepast in gezondheidscentra en in therapeutische voedingscentra, waar ernstig ondervoede kinderen worden behandeld. Met name deze kinderen lopen namelijk een zeer hoog risico om malaria te krijgen.

Voorkomen is nog beter
Somalië heeft in 2004 van een wereldwijde organisatie die zich richt op de bestrijding van aids, tuberculose en malaria bijna 13 miljoen dollar gekregen om de verspreiding van malaria in te dammen. ACT maakt deel uit van dit bestrijdingsplan. Maar deze medicijnen worden gebruikt als iemand al malaria heeft. Het is beter om te voorkomen dat je de ziekte krijgt. Met insecticiden behandelde muskietennetten bieden voldoende bescherming. Unicef is 's werelds grootste inkoper van deze netten en verwacht dat er de komende vijf jaar tussen de 30 en 40 miljoen per jaar nodig zijn ter bescherming van met name kinderen.

Helaas worden er jaarlijks maar 13 miljoen met insecticiden behandelde netten gemaakt. Gelukkig zijn er plannen om de productie op te voeren en is er sprake van de komst van een 'thuiskit' waarmee je gewone muskietennetten op een veilige manier kunt voorzien van insecticiden.