Politiebond ACP

Uit het landelijk overleg

Op donderdag 20 april vond er weer formeel overleg plaats tussen de politievakorganisaties en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Namens de ACP waren Gerrit van de Kamp en Esmé Rijs aanwezig. Hieronder een overzicht van de onderwerpen die daarbij aan de orde kwamen.

Budget verdeel systeem (BVS)
Er is extra geld beschikbaar gekomen om het nieuwe BVS zonder problemen in te voeren. De regios die moeten krimpen worden "stilgezet" in hun groei. De "groeiregios" zullen geleidelijk meer budget krijgen boven de reeds gemaakte groei afspraken. Hierdoor wordt voorkomen dat met name de bedrijfsvoering van de krimpkorpsen in de problemen komt. Ook voor de collegas in de betreffende regios zal er geen (extra) onrust ontstaan omdat er geen mensen hoeven te vertrekken. De ACP had erg aangedrongen op deze oplossing en is dan ook tevreden met de uitkomst. Nadere informatie volgt begin mei na de behandeling van de voorjaarsbegroting in de Tweede Kamer.

Samenwerking tussen de korpsen
De samenwerking tussen de verschillende korpsen is uitgebreid aan de orde geweest. De minister van BZK is in beginsel voorstander van dergelijke samenwerkingsverbanden. Wel ziet hij dat hij hierover meer duidelijkheid moet verschaffen. In de CAO is afgesproken dat dergelijke samenwerkingsverbanden de CGOP tafel moeten passeren i.v.m. sociaal statuut en flankerend beleid. Op korte termijn zullen de korpsen de te volgen procedure ontvangen. Ten aanzien van de rol en positie van de OR zal bezien worden hoe dubbel werk voorkomen kan worden. Hiervoor zal de minister van BZK suggesties doen.

Wel zullen regios zelf de nut en noodzaak van deze samenwerkingsverbanden moeten bepalen. Hiervoor is het noodzakelijk een toetsingskader te ontwikkelen zoals reeds eerder besproken tijdens de RGO en OR dagen. De RGO-ers en medezeggenschappers van de ACP zullen binnenkort door ons geïnformeerd worden.

Volontairs
In diverse regios worden plannen gemaakt voor het opleiden en inzetten van volontairs. De gedachte hierachter is dat burgers dichterbij het politiewerk en de organisatie betrokken worden. De ACP heeft aangegeven dat er geen sprake mag zijn van verdringing van het reguliere politiewerk. Met andere woorden: de gedachte om volontairs bij de organisatie te betrekken is goed, maar het kan niet zo zijn dat er betaalde banen door volontairs worden overgenomen. Binnenkort staat het onderwerp weer op de agenda van het overleg.

Regeling Mobiele Eenheid
De vernieuwde regeling voor de organisatie van de ME is niet formeel besproken. Door de ACP is aangegeven dat wij een brede discussie willen voeren over grootschalig optreden. De ME is hiervan een onderdeel. Hierbij moet er bijvoorbeeld gesproken worden over de tijd waarbinnen de ME paraat moet kunnen staan en de rechtspositionele gevolgen die een verandering op dit gebied meebrengt.

Medezeggenschapsstructuur nationale politie
Tijdens het overleg is een plan van aanpak besproken over de opzet van een nieuwe medezeggenschapsstructuur onder een eventuele nationale politie. De komende maanden zullen niet alleen de politiebonden maar ook verschillende OR-en en korpsen gesproken worden over de nieuwe structuur. Daarnaast wordt gekeken naar organisaties bij overheid en bedrijfsleven die een soortgelijke structuur hebben opgebouwd.

Uitvoeringsregelingen uit de CAO 2005-2007
Voortvloeiend uit de CAO 2005-2007 moest een aantal uitvoeringsregelingen worden vastgesteld zodat ze verder kunnen in het wetgevingstraject. Het gaat om: reiskosten politiehond, BARP, compensatie gevolgen herbeoordeling arbeidsongeschikten en compensatie inkomensgevolgen WIA sector politie.

Onderdelen nieuwe uniform
De BUK-commissie gaat binnenkort weer van start. BUK staat voor bewapening, uitrusting en kleding. In de commissie spreken vertegenwoordigers van de bonden, BZK en het politieveld met elkaar. In de CGOP is besloten dat alle onderwerpen die te maken hebben met het nieuwe uniform, eerst in de BUK worden besproken. Vervolgens komen ze op de CGOP tafel om formeel afgesproken te worden. In de afgelopen CGOP vergadering is besloten dat ook de worker en de doorschijnendheid van de damesoverhemden uit het nieuwe uniform aan de eerstvolgende agenda toe te voegen.