Gemeente Arnhem

Meer oog voor de burger, betere besluitvorming
Nieuwe werkwijze raad
De gemeenteraadsleden willen de Arnhemse burger eerder en beter bij hun besluitvorming betrekken. De raad heeft op 24 april uitgesproken dat zij daarom de komende periode een nieuwe manier van vergaderen gaat uitproberen. Voor de inwoners van Arnhem betekent dit dat zij niet vlak voordat de hamer valt nog even hun zegje mogen doen, maar vanaf het begin kunnen meepraten met de raadsleden.

Op 8 mei start een proefperiode van het nieuwe Arnhemse vergadermodel. Deze proefperiode duurt tot eind september. Daarna wordt bekeken of alle betrokkenen tevreden zijn over deze nieuwe manier van vergaderen en of eventuele aanpassingen nodig zijn.

Wat houdt het nieuwe Arnhemse vergadermodel in: Iedere maandag komt de Arnhemse politiek bij elkaar; Er wordt een scheiding gemaakt tussen de informatiefase, de meningsvormendefase en de besluitvormende fase. Deze laatste fase is de oude raadsvergadering.
Notas hoeven voor een tweede behandeling niet meer 4 á 5 weken te wachten tot de volgende commissievergadering zoals bij het oude model, daardoor kunnen besluiten sneller genomen worden.

Tijdens de informatiefase krijgt de Arnhemse burger de gelegenheid zijn/haar stem te laten horen.

Arnhemmers doen mee
Arnhemmers worden nadrukkelijk uitgenodigd hun mening te geven over onderwerpen en themas aan het begin van de vergadercyclus, dus tijdens de informatiefase. Dit is belangrijk omdat raadsleden op deze wijze de mening van burgers en de informatie van wethouders en ambtenaren kunnen betrekken bij het bepalen van hun standpunt. Raadsleden zijn op deze manier als zij in een later stadium gaan debatteren (fase van meningsforming) optimaal geïnformeerd over een onderwerp en kunnen daardoor goed afgewogen en sneller hun besluiten nemen. Arnhem, 25 april 2006