FNV Horecabond stap verder in strijd tegen Kooistra-methode

Fnv horecabond

FNV Horecabond weer stap verder in strijd tegen Kooistra-methode Leden FNV Horecabond winnen ook hoger beroep

Onlangs heeft in hoger beroep de rechter uitspraak gedaan in een zaak waarin twee leden van de FNV Horecabond gedaagd werden door een pachter van horeca-magnaat Sjoerd Kooistra. Dit nadat deze pachter in juli 2005 in een kort geding, aangespannen door de FNV Horecabond namens twee van haar leden, door de rechter op zijn vingers was getikt. Ook in hoger beroep is geoordeeld dat de pachter de leden van de FNV Horecabond weer in dienst moet nemen en de werknemers niet de dupe mogen worden van de vele pachterswisselingen (de Kooistra-methode).

In juli 2005 heeft de FNV Horecabond een kort geding aangespannen en gewonnen tegen een pachter van horeca-magnaat Sjoerd Kooistra. De rechter heeft in dit kort geding de pachter gelast twee leden van de FNV Horecabond weer tot het werk toe te laten nadat die als gevolg van een faillissement van horecagelegenheid De Brasserie in Groningen waren ontslagen. Met dit vonnis opende de FNV Horecabond een nieuwe deur in de strijd tegen faillissementsfraude.

De pachter van Kooistra is tegen dit vonnis in hoger beroep gegaan en zeer recent heeft het Gerechtshof in Leeuwarden uitspraak gedaan in deze zaak. Het hof is tot de conclusie gekomen dat de vele pachterswisselingen (die zo typerend zijn voor het Kooistra-concern), die voorafgaand en ten tijde van het faillissement van De Brasserie plaats hebben gevonden, niet ten nadele van de bondsleden uitgelegd mogen worden. Dit staat haaks op wat Kooistra, de pachters en de curator vinden. De FNV Horecabond-leden zijn dan ook nogmaals in het gelijk gesteld en zij hebben recht op loon en wedertewerkstelling in De Brasserie.

De FNV Horecabond is zeer verheugd met de uitspraak van het Gerechtshof. Het bewijst eens te meer dat het vele wisselen van pachters, niet telkenmale ten nadele van de werknemers kan worden uitgelegd. Het is de bond al jarenlang een doorn in het oog dat de bedrijven die horeca-magnaat Kooistra verpacht met grote regelmaat betrokken zijn bij faillissementen. Deze faillissementen zorgen voor grote economische schade in de sector zowel bij werknemers als leveranciers en overheidsdiensten. Tevens doen ze het imago van de branche geen goed. Kooistra was als verpachter van De Brasserie in het hoger beroep geen partij. De uitkomst van de zaak bewijst dat FNV Horecabond zijn pijlen ook effectief op zijn pachters kan richten.


Noot voor de redactie (

FNV