Universiteit van Tilburg 25 april 2006

Pierson Penning voor hoogleraar Theo van de Klundert

Het bestuur van de Stichting Mr. N.G. Pierson Fonds heeft de Pierson Penning 2005 toegekend aan prof. dr. Th.C.M.J. van de Klundert, hoogleraar Economie aan de Universiteit van Tilburg. De emeritus-hoogleraar heeft zich, aldus de jury, doen kennen als een groot theoreticus, met een buitengewoon brede kennis van de internationale literatuur op het terrein van de economische wetenschap. Van de Klundert treed daarmee in de voetsporen van onder meer zijn Tilburgse oud-collegae Schouten, Stevers en Van der Ploeg, die de prijs eerder wonnen.

De prijs is genoemd naar mr. Nicolaas Gerard Pierson, de voormalig president van De Nederlandsche Bank, Minister van Financiën en Minister-president aan het einde van de negentiende eeuw en begin van de twintigste eeuw. Als eerbetoon aan Pierson werd een stichting opgericht ter bevordering en het uitdragen van zijn wetenschappelijke interesses. Daartoe kent de Stichting elke drie jaar de Pierson Penning toe aan een zeer verdienstelijk economist van Nederlandse nationaliteit, die zich heeft onderscheiden door de kwaliteit en de diepgang van zijn publicaties.

De publicaties van Van de Klundert bestrijken zowel de macro- als de micro-economie, in het bijzonder de groeitheorie, de kapitaaltheorie, de theorie van de internationale handel en de geschiedenis en methodologie van het economisch denken. Daarnaast zijn zijn inzichten van belang geweest voor de praktische economische politiek. Denk aan zijn bijdragen over de economie van de natuurlijke hulpbronnen, het jaargangenmodel van het Centraal Planbureau en zijn beschouwingen over economie, ethiek en economische orde. Zijn vorig jaar verschenen boek Vormen van Kapitalisme Markten, Instituties, Macht bevat daarover vele belangwekkende beschouwingen.

De Pierson Penning wordt eind 2006 uitgereikt aan Theo van de Klundert door de huidige president van DNB, dr. A.H.E.M. Wellink, tevens voorzitter van de Pierson Stichting, bij gelegenheid van de Tinbergen-Lezing van de Koninklijke Vereniging voor de Staatshuishoudkunde.

De Pierson Penning werd eerder uitgereikt aan de volgende Nederlandse economen: Buiter, Fase, Hennipman, Holtrop, Kessler, Pen, Van der Ploeg, Polak, De Roos, Schouten, Stevers, Tinbergen en Witteveen.

Noot voor de pers
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met hoofd communicatie van de Faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen, Clemens van Diek, FEB, UvT, 013 - 466 2500 of 06-20 440 560, c.vandiek@uvt.nl. Meer personele informatie op www.uvt.nl/webwijs

UvT Persbericht