Ministerie van Justitie

Persbericht

Nieuw detentieregime voor gedetineerden
25 april 2006
Volwassen gedetineerden krijgen een nieuw detentiestelsel: Detentie en behandeling op maat (DBM). In het nieuwe stelsel worden nog maar drie doelgroepen onderscheiden: preventief gehechten, kortverblijvenden en langverblijvenden. Dat schrijft minister Donner (Justitie) vandaag aan de Tweede Kamer.

DBM wordt in eerste instantie gerealiseerd voor de volwassen gedetineerden. Later zullen alle justitiabelen met een nieuw regime te maken krijgen. Het doel van de nieuwe werkwijze is de detentie doeltreffender en doelmatiger te organiseren. Door de werkwijze meer te standaardiseren ontstaat ruimte voor detentie en behandeling op maat.

Het uitgangspunt van DBM is dat iedere gedetineerde verantwoordelijk wordt gehouden voor zijn gedrag in detentie. Het personeel in de inrichtingen zal de gedetineerden hierop consequent en actief aanspreken. Goed gedrag wordt beloond, maar wie zich niet aan de afspraken houdt krijgt te maken met sancties als het niet toekennen of beperken van verlof of bezoekmogelijkheden. Op basis van beschikbare informatie en het gedrag in detentie wordt voor elke gedetineerde afzonderlijk vastgesteld welke mate van beveiliging noodzakelijk is.

Het programma DBM beperkt de veelheid aan detentieregimes en de daaraan verbonden programmas. Mede door de nieuwe werkwijze en de uitbreiding van het cameratoezicht in alle openbare ruimtes kan de detentie in de toekomst met minder personeel worden uitgevoerd. Door de nieuwe werkwijze wordt het ook mogelijk om op beperkte schaal het avondprogramma op weekdagen weer in te voeren.

Drie categorieën
Binnen DBM wordt een onderscheid gemaakt tussen drie groepen gedetineerden. Dit gebeurt op grond van de juridische titel en de (resterende) verblijfsduur in de inrichting. De eerste groep betreft gedetineerden die nog in afwachting zijn van een uitspraak door de rechter (preventief gehechten). De tweede groep betreft de kortverblijvenden. Dat zijn de gedetineerden met een (rest)straf van maximaal vier maanden. De derde categorie langverblijvenden - zijn gedetineerden met een (rest)straf langer dan vier maanden.

De indeling in drie categorieën werkt door in verschillende aspecten van de detentie, het dagprogramma en de beveiliging.

Invulling programma
Voor de categorie preventief gehechten staat beschikbaarheid voor het strafproces voorop. Zij krijgen daarom een basisdagprogramma met activiteiten als recreatie, sport, geestelijke verzorging, bezoek en verblijf in de buitenlucht. Bij kortverblijvenden staat de tenuitvoerlegging van de straf voorop. Zij krijgen het basisdagprogramma en praktische ondersteuning bij de voorbereiding op de terugkeer in de samenleving.
Langverblijvenden komen, indien zij voldoende geschikt en gemotiveerd zijn bevonden, naast het basisprogramma ook in aanmerking voor gedragsinterventies. Het personeel wordt getraind om deze gedetineerden te stimuleren om deze mogelijkheden tot gedragsverandering aan te grijpen.

Arbeid en onderwijs vallen niet binnen het standaardprogramma dat aan alle gedetineerden wordt aangeboden. Omdat onderwijs alleen doelmatig is, wanneer het gedurende een zekere aangesloten periode kan worden gegeven, komen de langverblijvenden daarvoor in aanmerking. Voor arbeid geldt de voorwaarde dat het alleen wordt aangeboden als het kostendekkend is. Hiervoor komen in eerste instantie alleen de langverblijvenden in aanmerking.

Plaatsing van gedetineerden
Als uitgangspunt voor de plaatsing van gedetineerden geldt dat preventief gehechten zoveel mogelijk worden geplaatst in het arrondissement waar de rechtszaak dient en de overige gedetineerden in de regio, waar zij na detentie naar terugkeren. Omdat dit bij de huidige verdeling van de locaties niet in volle omvang is te realiseren, wordt prioriteit gegeven aan de arrondissementale plaatsing van preventief gehechten. Kortverblijvenden zullen in een aantal landelijk gespreide bovenregionale voorzieningen worden geplaatst. Omdat het aantal vrouwen in detentie te beperkt is worden de vrouwen geplaatst in een aantal landelijk gespreide inrichtingen. Deze inrichtingen zullen elk van de drie doelgroepen huisvesten.

Naar verwachting wordt DBM vanaf najaar 2006 in zes locaties gefaseerd ingevoerd. In een nieuw paviljoen voor kortverblijvenden in de PI Lelystad wordt al sinds begin dit jaar gewerkt volgens de DBM-aanpak. De ervaringen in deze locaties worden gebruikt om de nieuwe werkwijze verder te verbeteren voordat het landelijk wordt ingevoerd.

Detentie en behandeling op maat is de uitwerking van de plannen die minister Donner in juni 2004 in de visiebrief Modernisering sanctietoepassing heeft aangekondigd en die ook met de Tweede Kamer zijn besproken.