Nederlands Kanker Instituut


Groot Nederlands onderzoek: betere genezing prostaatkanker door dosisverhoging

Amsterdam, 24 april 2006 - Groot Nederlands onderzoek toont aan dat bestraling van patiënten met prostaatkanker met een licht verhoogde bestralingsdosis maar liefst 30% betere genezingskans oplevert. Dat concluderen radiotherapeut-oncoloog dr. Joos Lebesque van het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (NKI-AVL) in Amsterdam en zijn collega's in het Journal of Clinical Oncology van 1 mei 2006.

Tijdens het gerandomiseerd onderzoek werden bijna 700 prostaatkankerpatiënten gedurende 8 jaar gevolgd. Het onderzoek is een samenwerkingsverband tussen het NKI-AVL, het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam, het Radiotherapeutisch Instituut Friesland in Leeuwarden en Zeeuws Radiotherapeutisch Instituut in Vlissingen.

Met bijna 8.000 nieuwe gevallen in 2003 is prostaatkanker de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen, ruim 20% van het totale aantal. Prostaatkanker komt vooral voor bij oudere mannen en wordt behandeld met bestraling of een operatie.

Lebesque en zijn collega's hebben aangetoond dat een lichte verhoging van de bestralingsdosis van 68 naar 78 Gray spectaculaire resultaten oplevert: 30% minder kans op terugkeer van de ziekte. De onderzoekers toonden dit aan door onder meer de PSA-waarde in het bloed van de patiënten te meten. PSA is een stof die door de prostaatkanker wordt afgegeven en een indicatie geeft over de tumormassa. En met de allernieuwste bestralingstechnieken die beschikbaar zijn, kunnen de bijwerkingen die bij een verhoogde dosis optreden geminimaliseerd worden. Lebesque: "De resultaten zijn evident. Elk Europese ziekenhuis zou deze nieuwe behandeling moeten aanbieden. Het NKI-AVL heeft zijn behandeling al aangepast."

In een volgend samenwerkingsverband met verschillende instituten willen Lebesque en zijn collega's onderzoeken of een verhoging van de fractionele dosis nog effectiever is. Nu krijgen patiënten de dosis van 78 Gray in stapjes van 2 Gray per keer gedurende 8 weken elke dag toegediend. Door de fractionele dosis te verhogen naar ruim 3 Gray hoeven patiënten slechts gedurende 6 weken 3 keer per week naar het ziekenhuis te komen. Lebesque: "Een hele lastenverlichting voor de patiënt."


----------
Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met de afdeling PR & Voorlichting, het Nederlands Kanker Instituut - Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, telefoon 020-512 2850.