Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Kennemer Open Schaaktoernooi

Het Kennemer Open is een bijzonder schaaktoernooi. Veel organisatoren gaan ervan uit dat het niet slim is om een toernooi te organiseren op een dag waarop ook de KNSB-competitie speelt. In de regio Haarlem hebben ze juist een omgekeerde mening. Op de dagen waarop de hoogste teams van de Haarlemse verenigingen (Bloemendaal, HWP, Het Spaarne en Heemstede) hun thuiswedstrijden spelen in de KNSB-competitie en de promotieklasse van de Noordhollandse Schaakbond, wordt er een toernooi georganiseerd voor schakers, die niet deel uitmaken van de betreffende teams maar wel graag een partij willen spelen. De Haarlemse clubs spelen op zaterdag op een gemeenschappelijke locatie, het Kennemer Lyceum, en ook het Kennemer Open Schaaktoernooi vindt daar plaats.

Het toernooi bleek vanaf het begin in een behoefte te voorzien en werd dit seizoen voor de derde keer georganiseerd. Er werden negen ronden Zwitsers gespeeld in twee groepen: rating tot 2000 en rating tot 1700. Om de spelers niet te verplichten om elke keer aanwezig te zijn was het mogelijk om in de eerste zeven ronden een bye op te nemen. Dat leverde een half punt op.

De belangstelling was ook dit jaar goed. Groep 1 telde 50 deelnemers, aan Groep 2 deden 42 mensen mee. Op de slotdag (zaterdag 22 april) werd er hard gestreden om de prijzen. Groep 1 kwam uiteindelijk op naam van Rob Veenhuijsen, die begon met een nederlaag maar daarna geweldig scoorde. Hij eindigde met 7½ uit 9. De tweede plaats ging naar de twaalfjarige David Klein. In groep 2 won Frits Welling met 7 uit 9, voor Hans Spanjersberg en Hans Kuijper (beiden 6½).

Volgend seizoen zal het vierde Kennemer Open schaaktoernooi plaatsvinden, opnieuw op de KNSB competitiedagen. Informatie is te vinden op www.kennemeropen.org.

---