Gemeente Stadskanaal

Het Eerste Verlaat in Stadskanaal is vanwege reparatiewerkzaamheden tijdelijk gestremd. Het betreft reparatiewerkzaamheden aan de funderingsconstructie van de kolkwanden. Omdat het Eerste Verlaat aangewezen is als Rijksmonument, moet de Rijksdienst voor de Monumentenzorg instemmen met de wijze van reparatie. Met hun instemming kan de gemeente Stadskanaal een Monumenten- en bouwvergunning verlenen. Momenteel lopen de besprekingen met de Rijksdienst Monumentenzorg nog en is nog niet duidelijk wanneer de reparatiewerkzaamheden starten. Zodra de benodigde vergunningen beschikbaar zijn, vangen de reparatiewerkzaamheden aan. De uitvoering van de werkzaamheden duurt maximaal zes weken, daarna kan de sluis weer in gebruik genomen worden voor de scheepvaart.

Door de stremming van het Eerste Verlaat is voor de scheepvaart geen directe doorvaartmogelijkheid tussen het Stadskanaal en het Oosterdiep te Veendam. Het Oosterdiep is geschikt voor schepen met een maximale diepgang van 1.40 meter. Via het Pekeler Hoofddiep is een omleidingsroute beschikbaar, geschikt voor schepen met een maximale diepgang van 1.20 meter. Momenteel worden baggerwerkzaamheden uitgevoerd aan het Pekeler Hoofddiep. Volgens de huidige planning zijn deze baggerwerkzaamheden op 1 juni gereed.

Gedurende de stremming van het Eerste Verlaat in het Stadskanaal zullen verhoogde waterpeilen in het Pekeler Hoofddiep gehandhaafd worden. Hierdoor zal scheepvaartverkeer voor schepen tot een maximale diepgang van 1.40 meter door het Pekeler Hoofddiep mogelijk zijn.
* 25 april 2006