Gemeente Rotterdam

De gemeenteraad wil meer actief naar buiten en minder vergaderen op het stadhuis. Dat is één van de uitkomsten van een bespreking in de commissie Werkwijze. De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van alle politieke partijen. Extern gerichte programmas en communicatieactiviteiten moeten ervoor zorgen dat burgers meer worden betrokken. De nieuwe manier van werken wordt binnenkort door de gemeenteraad vastgesteld.

De commissie Werkwijze kwam woensdag 19 april bij elkaar. Alle partijen waren daarbij aanwezig. Op de agenda stond de werkwijze in de nieuwe raadsperiode 2006 2010.

De partijen deelden de gedachte dat de gemeenteraad meer naar buiten moet treden. Het aantal commissies moet worden teruggebracht. Ook dient scherper te worden gekeken naar wat wel en niet op een agenda moet worden gezet.

Driewekelijkse cyclus

De opzet van een driewekelijkse vergadercyclus kon rekenen op brede steun. De gemeenteraad vergadert dan één keer per drie weken. De raadscommissies komen één keer per drie weken bijeen voor een procedure- en overlegvergadering. Ook is er volop tijd en ruimte voor de externe oriëntatie. Commissieleden gaan dan onder meer op werkbezoek, krijgen presentaties van organisaties en diensten, hebben contacten met burgers en houden hoorzittingen. Met deze cyclus blijft er ruimte voor fracties om eigen externe contacten te onderhouden en burgers op te zoeken.

Beperkt aantal commissies

Het aantal commissies wordt teruggebracht. In de afgelopen raadsperiode was nog sprake van acht vakcommissies. In de nieuwe werkwijze zal de voorbereiding van de besluitvorming in een beperkt aantal commissies gebeuren. Over het exacte aantal is nog geen besluit genomen. Een evenwichtige verdeling moet leidend zijn. Bij drie vaste commissies mag de PvdA zes leden voordragen, Leefbaar Rotterdam vijf leden en de overige partijen één. Per partij is er wel één woordvoerder. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om met themacommissies te werken, in geval van commissieoverstijgende of integrale onderwerpen.

Efficiënter vergaderen

In de nieuwe werkwijze zullen raadscommissies ingekomen stukken efficiënter afdoen. Er wordt scherp gekeken naar wat wel en niet op de agenda moet. Stukken die ter kennisname zijn, worden digitaal afgedaan. De procedurevergadering is zodoende exclusief voor behandelvoorstellen en de invulling van het externe programma van commissies. De commissie Werkwijze stemde ook in met het voorstel om met spreektijden te werken.

Actualiteitenuurtje met het college

In de nieuwe werkwijze komt er een actualiteitenuurtje met het college. Raadsleden kunnen actuele zaken wekelijks op de donderdag met de verantwoordelijke wethouder bespreken. Het onderdeel actualiteiten maakt dan geen deel meer uit van de commissies. In de vorige periode nam dit veel vergadertijd in beslag.

Naar verwachting kan de nieuwe werkwijze van de raad in alle facetten na het zomerreces van start. Om de overgang soepel te laten verlopen, blijven de drie tijdelijke commissies tot die tijd intact. Wel wordt nu al gewerkt met spreektijden en een scherpere agendering.

Als de collegeprioriteiten bekend zijn kan de definitieve indeling van de commissies worden vastgesteld.

Bron: Griffie, 21-04-2006