Time : 11:39:47
Date : 25 April 2006
Sender Name: Fedichem

Elektriciteitsmarkt: 10 jaar vrijmaking maar nog steeds geen concurrentie

Brussel, 25 april 2006

Febeliec vertegenwoordigt de industriële grootverbruikers van energie in België, o.m. uit de sectoren chemie, staal, technologie, papier, glas, cement, textiel en voeding, samen goed voor 90% van het industriële verbruik van ons land.

Febeliec organiseert vandaag een studiedag over de situatie op de elektriciteitsmarkt, met deelname van talrijke vertegenwoordigers van de verschillende aangesloten sectoren. Ook de Europese Commissie, de CREG en het Kabinet van de Minister van Energie nemen er actief aan deel, en onderstrepen zo mee het belang van het dossier en de dringende nood aan maatregelen.

In deze context wenst Febeliec enkele kernboodschappen in herinnering te brengen, die tijdens de studiedag uitvoerig aan bod zijn gekomen:


- De elektriciteitsmarkt is sterk geconcentreerd en verticaal geïntegreerd, met nog steeds ondoorzichtige prijsmechanismen. Dit geldt ook voor de aardgasmarkt; de interacties tussen die twee markten worden trouwens alsmaar belangrijker. In dit kader onderstreept Febeliec de kwaliteit van de recente studie van het Directiecomité van de CREG over de aangekondigde fusie tussen Suez en Gaz de France. Zij rekent op de regulatoren en de
mededingingsautoriteiten om hun zorgvuldige analyse m.b.t. het respect van de concurrentieregels en van de anti-trustwetgeving in Europa en in België verder te zetten, en om zo nodig maatregelen te treffen om een betere werking van de elektriciteits- en aardgasmarkten mogelijk te maken.


- De volledige scheiding tussen de gereguleerde activiteiten en de activiteiten die onderworpen zijn aan de concurrentie is onontbeerlijk. De Suez-groep, net als alle andere producenten en leveranciers, dient dus zo snel mogelijk en volledig afstand te doen van zijn participaties in Elia en Fluxys. Hetzelfde geldt voor de distributienetbeheerders.


- Een sterke, competente en onafhankelijke regulator is noodzakelijk voor een doeltreffende controle van de gereguleerde markten. Er is ook nood aan een doorgedreven samenwerking tussen de Belgische (gewestelijke en federale) regulatoren en de andere Europese regulatoren.


- Febeliec vraagt ook een overlegde en coherente uitvoering van maatregelen die
> de concurrentie bevorderen
> het gebrek aan transparantie van de prijsvorming wegnemen > de impact en de nadelige gevolgen van het klimaat- en milieubeleid op de elektriciteitsprijzen beperken (o.m. emissierechtenhandel en "windfall profits", kost van groene stroom en WKK)
> de toegang tot strategische informatie voor alle marktspelers verzekeren.

Deze en andere mogelijke maatregelen kwamen recent uitvoerig aan bod binnen de regering, tijdens besprekingen met de betrokken bedrijven en bij het onderzoek van het DG Mededinging, maar hebben tot op dit moment de verwachte resultaten niet opgeleverd.

De situatie is momenteel echter zeer ernstig voor de Belgische industriële afnemers. Het is absoluut noodzakelijk dat concrete en doeltreffende maatregelen dringend worden genomen!

Ten slotte vraagt Febeliec de Belgische en Europese overheden, in lijn met het Groenboek, om een strategische, coherente, geïntegreerde en geharmoniseerde visie van het energiebeleid uit te werken, met het oog op de verdere ontwikkeling - en zelfs het vrijwaren - van de energie-intensieve industrie in Europa en in ons land, en van de duizenden arbeidsplaatsen die eraan verbonden zijn.

Informatie:
Luc Braet, Voorzitter Febeliec
Tel. 02 509 14 10, GSM: 0477 63 87
74, luc.braet@steelbel.be
Peter Claes, Ondervoorzitter Febeliec
Tel. 02 238 97 62, GSM: 0496 59 36 20
pclaes@fedichem.be